Naslovna Poljoprivreda Podsticaji: poslednji rok (i investicije u borbu protiv požara)

Podsticaji: poslednji rok (i investicije u borbu protiv požara)

138
0

Poljoprivrednici, spremite se! Ako su vam nužni podsticaji u biljnoj proizvodnji, ističe poslednji rok za prijavu za iste. A pritom i pokrajina rešava da ulaže sredstva u borbu protiv jednog aktuelnog i aktivnog problema. Više o tome u prilogu ispod.

Podsticaji za biljnu proizvodnju: detalji

Rok za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na osnovne podsticaje u biljnoj proizvodnji od 18.000 dinara po hektaru je do 1. aprila, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Podsticaji se ostvaruju po površini biljne proizvodnje za zasejane, odnosno zasađene i prijavljene površine pod odgovarajućom biljnom kulturom, do najviše 100 hektara.

Foto: Freepik/jannoon028

Pravo na podsticaje imaju isključivo poljoprivredni proizvođači koji prijavljeno zemljište i obrađuju – u svoje ime i za svoj račun, a subvencije neće moći da koriste vlasnici zemlje koji tu zemlju zaista ne obrađuju, već je daju u zakup drugom licu. Poljoprivredni proizvođači mogu da podnesu zahteve za ostvarivanje prava na osnovne podsticaje u biljnoj proizvodnji i za parcele koje su na verifikaciji, a na kojima se nalazi biljna kultura.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede izjavljuje da je ta mogućnost namenjena poljoprivrednim proizvođačima koji su obnovili registraciju, i dodaje da je uvedena s ciljem da im se olakša proces prijave za ovu vrstu podsticaja, kako bi se što veći broj njih prijavio.

Izvor: Shutterstock/Miljan Zivkovic

Parcele na kojima se nalazi biljna kultura, a trenutno su na verifikaciji će i pre njenog završetka biti vidljive na platformi ePodsticaji i korisnici će imati mogućnost da podnesu zahtev za podsticaje u biljnoj proizvodnji. Obrada pomenutih zahteva uslediće nakon što parcele budu odobrene i upisane u poljoprivredno gazdinstvo podnosioca zahteva.

Korisnici koji su već podneli zahtev za ostvarivanje prava na osnovne podsticaje u biljnoj proizvodnji bez parcela na kojima se nalazi biljna kultura, a koje su na verifikaciji, potrebno je da ga zamene i uključe i te parcele.

Izvor: Shutterstock/Djalek

Svi zainteresovani poljoprivredni proizvođači mogu podneti zahtev za podsticaje na portalu ePodsticaji. Javni poziv za podnošenje zahteva za ostvarivanje ovih prava raspisan je 1. februara, a rok za podnošenje zahteva bio je prvobitno 1. mart.

Ulaganja u zaštitu od požara: isto detalji

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo objavio je konkurs za dodelu finansijskih sredstava radi podrške programima ili nedostajućem delu finansiranja programa od javnog interesa koji se fokusiraju na zaštitu i prevenciju požara u 2024. godini, a koje sprovode udruženja.

Izvor: Shutterstock/ValentinaPopovic

Ukupno je obezbeđeno 20 miliona dinara za ove aktivnosti, a maksimalni iznos bespovratnih sredstava po jednoj prijavi iznosi 600.000 dinara. Prema pravilima konkursa, svaki podnosilac prijave može da podnese samo jednu aplikaciju. Rok za podnošenje prijava je do 19. aprila.

Cilj konkursa, kako se ističe, obuhvata:

  • podizanje svesti građana o značaju aktivnosti dobrovoljnih vatrogasnih društava
  • promocija dobrovoljnog vatrogastva
  • unapređenje znanja i veština članova dobrovoljnih vatrogasnih društava.

novac

Ova bespovratna sredstva su namenjena za sprovođenje programa koji obuhvataju nabavku opreme za gašenje požara na poljoprivrednom zemljištu.

Izvori: 24 Sedam (1, 2)