Naslovna Poljoprivreda Mehanizacija Pojačana kontrola vozača poljoprivrednih mašina

Pojačana kontrola vozača poljoprivrednih mašina

145
0

Od pripadnika saobraćajne policije u Subotici stigla je objava da će biti pojačana kontrola vozača traktora i poljoprivrednih mašina. Policija kreće ovu inicijativu u cilju povećanja bezbednosti saobraćaja i reduciranja nezgoda na putevima.

Ova objava dolazi u pravo vreme. U poslednjih deset dana, izdešavao se niz nesreća širom Srbije koje su uključivale traktore ili druge poljoprivredne mašine. U selu Blaznava opštine Topola je sredinom jula stradao jedan trinaestogodišnji dečak nakon ispadanja iz traktorske prikolice koju je vozio njegov otac. Tek dan kasnije, u Čačku je muškarac star 64 godine bio teško povređen nakon prevrtanja traktora koji je vozio. Nakon mukotrpnih pokušaja reanimacije, muškarac je izgubio život u Opštoj bolnici u Čačku.

YouTube Screenshot
Izvor: Nikola Cindric

Paralelno sa ovim događajima, jedan muškarac iz Požege je takođe nastradao sletanjem sa puta dok je upravljao poljoprivrednom mašinom. Njegov traktor se prevrnuo tokom vožnje i sleteo u livadu. Vozač je poginuo na licu mesta, dok je njegova supruga prošla sa lakšim povredama.

Najskorija nesreća se desila na teritoriji opštine Gornji Milanovac. Muškarac čiji se traktor prevrnuo je zadobio teške telesne povrede i prebačen je u Kragujevac na dalje lečenje.

Pojačana kontrola i u Čačku

Kako javljaju iz policijske uprave, poseban će akcenat biti na otkrivanju prekršaja koji su i najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda gde učestvuju traktori i druge poljoprivredne mašine.

YouTube Screenshot
Izvor: Marko Traktorista

Policija je uputila apel na vozače tih vozila da se dosledno pridržavaju svih saobraćajnih propisa. Upozorili su da vozači redovno obavljaju tehničke preglede, da im svetlosno-signalni uređaji budu ispravni, kao i uređaji za spajanje vučnog i priključnog vozila. Pritom, naglasili su da treba da se koristi žuto rotaciono svetlo noću i u uslovima smanjene vidljivosti na putevima.

„Traktoru mogu biti pridodata najviše dva priključna vozila, na kojima se može prevoziti onoliko osoba koliko je označeno u saobraćajnoj dozvoli i na mestima koja su za to predviđena,“ naglašava policija u saopštenju. „Pa se tako na priključnom vozilu koje vuče traktor može prevoziti najviše pet osoba.“

Slične mere su donete i u Čačku juče. Propozicije i apel vozačima su istog sadržaja kao i policijske uprave u Subotici. Pritom su dodali i da je potrebno posedovanje vozačke dozvole odgovarajuće kategorije, te da se vozilom ne sme upravljati pod dejstvom alkohola. U nastavku, ističu da sa obradivih površina i zemljanih puteva na kolovoz vozači ne iznose blato i da se uključe tek kada se uvere da je bezbedno.

Izvori: AgroFin, RINA