Naslovna Poljoprivreda Pokrajina: novi podsticaji za poljoprivrednike

Pokrajina: novi podsticaji za poljoprivrednike

73
0

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dodeljuje nova sredstva. Podsticaji su, ovaj put, namenjeni za prerađivače i tradicionalne manifestacije. Saznajmo detalje o istom u redovima koji sleduju.

Izvor: Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo

Šta sve novi podsticaji pokrivaju?

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo organizovao je u petak 14. juna dodelu ugovora u vrednosti 90 miliona dinara za sufinansiranje investicija u ekonomske aktivnosti u cilju podizanja konkurentnosti dodavanjem vrednosti kroz preradu na gazdinstvima u AP Vojvodini u 2024. godini.

Ugovori su potpisani sa 38 korisnika, a sredstva obezbeđena iz pokrajinskog budžeta biće podeljena kroz četiri konkursne linije — nabavka opreme za preradu mleka i mesa, voća, povrća, uljanih kultura, začinskog, lekovitog i aromatičnog bilja, pčelinjih proizvoda, kao i za proizvodnju vina i rakije.

Izvor: Shutterstock/librakv

Cilj ovih investicija jeste osnaživanje prerađivačke proizvodnje na farmama u Vojvodini, pružanje podrške poljoprivrednim proizvođačima u proširenju ekonomskih aktivnosti, ojačavanju kapaciteta za nastup i obezbeđivanju većeg prostora na tržištu.

U petak su potpisani ugovori i sa korisnicima sredstava za održavanje tradicionalnih manifestacija u AP Vojvodini u ovoj godini. Iz pokrajinskog budžeta je izdvojeno 25 miliona dinara za ovu namenu, a ugovori su potpisani sa 154  udruženja korisnika.

Image by Gerd Altmann from Pixabay

Širom Vojvodine podržane su, između ostalog, manifestacije koje promovišu rukotvorine, narodne običaje i stare zanate, zatim one posvećene organskoj proizvodnji, sajmovi domaćih proizvoda, festivali vina, rakije, meda, cveća. Podržani su i sajmovi poljoprivrede, pčelara, savetovanja o proizvodnji voća, dani stočara.

Reč zvaničnika

Ugovore je uručio podsekretar Aleksandar Panovski, a događaju je prisustvovao zamenik resornog sekretara Zoltan Tot. Tim povodom, Panovski se obratio i medijima pojašnjavajući čemu služe novi podsticaji.

Foto: Pixabay

„Danas dodeljujemo sredstva koja će pomoći poljoprivrednim proizvođačima u nabavci opreme za preradu mleka i mesa, voća, povrća, uljanih kultura, začinskog, lekovitog i aromatičnog bilja, pčelinjih proizvoda, kao i za proizvodnju vina i rakije“, istakao je Panovski. „Verujemo da će ovi podsticaji pomoći poljoprivrednim proizvođačima da unaprede svoju proizvodnju u delu prerade, da prošire ekonomske aktivnosti kojima se bave, da će ojačati kapacitete za nastup i imati veći prostor na tržištu“.

Izvor: Pokrajinska vlada