Naslovna Poljoprivreda Pokrajinski fond: za paore krediti sa 1% kamate!

Pokrajinski fond: za paore krediti sa 1% kamate!

1151
0

Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede objavio je spisak 12 aktuelnih konkursa za poljoprivrednike, a u fokusu su krediti. Preciznije, aplicira se  za kreditnu podršku sa kamatnom stopom od 1% na godišnjem nivou, a za istu je moguće aplicirati u periodu od 30. marta do 31. oktobra.

Izvor: Shutterstock/bibiphoto

Krediti su namenjeni za finansiranje investicija i variraju u svojim uslovima, kao i u maksimalnim i minimalnim iznosima za koje se može aplicirati. Pravo da konkurišu imaju registrovana poljoprivredna gazdinstva koja deluju na teritoriji AP Vojvodine i koja su u aktivnom statusu, kao i fizička lica koja imaju prebivalište u jedinicama lokalne samouprave na teritoriji AP Vojvodine. Takođe, pravo apliciranja imaju i pravna lica sa sedištem (ne organizaciona jedinica) u jedinicama lokalne samouprave na teritoriji AP Vojvodine.

Novi krediti, nove prilike

Prijave za konkurse su otvorene do 31. oktobra ove godine. U okviru konkursa za kreditnu podršku za finansiranje investicija u fizička sredstva poljoprivrednih gazdinstava u sektoru prerade voća, grožđa i povrća, Fond odobrava kredite u rasponu od 300.000 do 7.000.000 dinara. Ovi krediti mogu se koristiti za nabavku opreme poput boks paleta za transport i skladištenje, linija za čišćenje i pranje proizvoda, berbe, sortiranja i pakovanja proizvoda, kao i opreme za orezivanje, drobljenje, sečenje i uklanjanje ostatka nakon rezidbe voćnih vrsta, mašina za ubiranje useva, opreme za sušenje voća, povrća i grožđa, te opreme za blanširanje, pasterizaciju i sterilizaciju proizvoda, kao i opreme za proizvodnju vina.

novac

Osim toga, Fond je raspisao konkurs za kreditnu podršku za kupovinu poljoprivrednog zemljišta do 10 hektara, kako bi se ukrupnjavali posed poljoprivrednih gazdinstava. Kamatna stopa je 1% godišnje, ali je potrebno imati sopstveno učešće od najmanje 20% vrednosti zemljišta. Maksimalni iznos kredita je 7.000.000 dinara, dok je minimalni 600.000 dinara. Osim toga, poljoprivrednici mogu koristiti kreditnu podršku za kupovinu semenske robe, đubriva i zaštitnih sredstava, pri čemu je maksimalni iznos kredita 3.000.000, a minimalni pola miliona dinara.

I još kredita!

Jedan od dostupnih konkursa je onaj za kredite namenjene nabavci kvalitetne teladi i prasadi za tov. Ovde poljoprivrednici mogu aplicirati za iznos do 7.000.000 dinara. Pritom, Fond neće odobravati kredite manje od 300.000 dinara. Takođe, za nabavku kvalitetnih priplodnih grla u govedarstvu, ovčarstvu, kozarstvu i svinjarstvu, poljoprivrednici mogu dobiti kredite do maksimalnog iznosa od 7.000.000 dinara. Oni koji planiraju da nabave opremu za stočarsku farmu takođe mogu konkurisati i obezbediti kredit do maksimalno sedam miliona dinara.

Foto: printscreen Youtube

Pored ovih konkursa, na sajtu Fonda zainteresovani mogu pronaći informacije o mogućnostima za dobijanje kredita za:

  • nabavku nove poljoprivredne mehanizacije
  • nabavku pčelinjih rojeva, košnica i opreme za pčelarstvo
  • nabavku novih zaštićenih bašta poput plastenika i staklenika
  • nabavku opreme za zaštićene bašte
  • nabavku novih sistema protivgradnih mreža u višegodišnjim zasadima voća i vinograda,
  • nove sisteme i opremu za navodnjavanje i opremanje bunara.

Izvor: AgroTV