Naslovna Mehanizacija Pokrajinski sekretarijat: konkursi s fokusom na mlade proizvođače

Pokrajinski sekretarijat: konkursi s fokusom na mlade proizvođače

89
0

Javni konkursi koje je Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo objavio ove godine poseban fokus daju mladim poljoprivrednim proizvođačima. Suština dotičnih konkursa je da mladi ostanu na selu, u ruralnim sredinama, kao i eventualni povratak mladih na selo.

Pravo na sredstva po ovogodišnjem Konkursu ostvarilo je 163 mladih poljoprivrednika. Ostvarivači su se po starosnoj liniji kretali od 18 do 40 godina. Pre realizacije investicije, Pokrajinska vlada avansno uplaćuje korisnicima 75% vrednosti ukupnih sredstava koje će dobiti. Ostatak se uplaćuje do kraja godine, do kad su korisnici u obavezi da iskoriste sredstva za svoje „start ap“ projekte.

Image by prostooleh on Freepik

Pokrajinski sekretarijat je pokazao i da se brine o sigurnosti mladih poljoprivrednika, kao i njihovih starijih kolega, pa i svih građana Pokrajine. Ovo je potvrđeno kroz dodelu sredstava u iznosu 20 miliona koja su dodeljena 41 dobrovoljnom vatrogasnom društvu s teritorije AP Vojvodine.

Gotovi konkursi na više polja

Nastavilo se i sa ulaganjem u unapređenja primarne biljne i organske proizvodnje. Ulagano je i u stvaranje povoljnih uslova za obezbeđivanje konkurentnosti i profitabilnosti poljoprivrednih proizvođača. U ove namene obezbeđeni su podsticaji u visini 61.360.931,00 dinara koja su kao subvencije dodeljena 81 poljoprivredniku.

U godišnjem planu Konkursa nisu izostavljeni ni oni čije opredeljenje je proizvodnja u zaštićenom prostoru. Posebna pažnja je skrenuta i na obnovu i povećanje površina pod šumama. Udruženja lovaca su takođe pokrivena adekvatnim podsticajima.

Pčelarstvo, kao grana od izuzetnog značaja, i ove godine je pokriveno nabavkom novih pčelinjih društava i opreme, konkretno košnica i kontejnera. Dodeljene su i investicije za podizanje konkurentnosti u pčelarstvu.

Kao ključni deo voćarstva i vinogradarstva, subvencijama je obuhvaćena i mehanizacija, kao i oprema za zaštitu od vremenskih nepogoda. Poboljšanje stočarske proizvodnje je pospešeno sa dva realizovana konkursa, a sa prerađivačima mesa i mlekarima zaključeno je sedam ugovora. Za dotičnih sedam je raspodeljeno 11 miliona dinara.

tegle ajvara
 foto J. El Omari

Ne izostaju ni konkursi za prerađivače

U avgustu su dodeljeni ugovori korisnicima koji su dobili sredstva za preradu voća, povrća i pečurki. Ugovore su dobili i korisnici koji su ostvarili pravo na podsticaje za nabavku opreme za proizvodnju piva. Sa prerađivačima je potpisano šest ugovora. Kako je po ovim konkursima bilo opredeljeno više sredstava od iskorišćenih, višak sredstava je preusmeren na Konkurs koji se odnosi na nabavku opreme za preradu vina i rakije.

Tradicionalne manifestacije, kao nezamenjiv deo domaće kulture i privrede, su takođe dobile pokriće putem subvencija i podsticaja. Od podjednake važnosti jeste i nadovnjavanje useva, te je Pokrajinski sekretarijat i ove godine raspisao i realizovao Konkurs za nabavku opreme i sistema za navodnjavanje. Tim povodom je sufinansirana nabavka 154 pumpi i agregata za navodnjavanje. Pokriveno je i 63 tifona, 8 sistema za navodnjavanje u tipu „rendžer“, 26 solarnih sistema za navodnjavanje i 234 sistema za navodnjavanje u usevima.

Izvor: Telegraf

Prethodni tekstPokrajinski sekretarijat: konkursi za poljoprivredu 2023. godine
Sledeći tekstPoljoprivrednici će točiti jeftiniji dizel uskoro