Naslovna Mehanizacija Pokrajinski sekretarijat: konkursi za poljoprivredu 2023. godine

Pokrajinski sekretarijat: konkursi za poljoprivredu 2023. godine

87
0

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu je potvrdio spremnost da pomogne poljoprivrednicima i ove godine, što javni konkursi jasno pokazuju. Vodoprivreda i šumarstvo su takođe pokriveni putem podsticajima ove godine, ističe se iz kabineta pokrajinskog sekretara Vladimira Galića.

Sekretarijat je tokom 90. međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu potvrdio da radi na stvaranju novih privrednih veza, kao i učvršćivanju starih. Ovo je obavljeno kroz susrete sa partnerima i privrednim subjektima iz inostranstva  Na taj način, ističu iz kabineta, stvara se povoljniji ambijent za privrednike u Pokrajni, a samim tim i poljoprivrednike čije proizvode izvoze.

Foto: Youtube

Podsećamo da su se predstavnici Sekretarijata tokom Sajma sreli sa predstavnicima Italijanske trgovinske agencije ITA/ICE. Usledio je i susret sa predstavnicima FederUnacoma asocijacije koja okuplja proizvođače poljoprivrednih mašina i opreme iz Italije. Ujedno to je bila i prilika da se razmene iskustva sa italijanskim stručnjacima o najnovijim tehnologijama i potencijalima da se kroz primenu na parcelama širom Vojvodine unapredi proizvodnja.

Štand Sekretarijata je ugostio i Mlade poljoprivrednike SUMP-a. Svi poljoprivrednici  koji su imali priliku da dobiju odgovore na pitanja i reše izvesne nedoumice su mogli otvoreno da priđu štandu i pitaju stručnjake Sekretarijata.

Foto: Goji – Ljuba i sinovi/Privatna arhiva

Korisnici su i ove godine dobili direktnu podršku od Pokrajine, najviše kroz subvencionisanje različitih predmeta na polju poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Niz raznolikih konkursa je raspisan tokom proleća ove godine, a većina njih je i uspešno realizovana.

Konkursi za agrarnu proizvodnju: presek

Prema statistici Sekretarijata, korisnicima je uručeno čak 27 ugovora.  Među dobitnicima ugovora su naučnoistraživačke ustanove, srednje poljoprivredne škole u Vojvodini i Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu. Svi pomenuti korisnici su ostvarili pravo na bespovratna sredstva po osnovu dva konkursa. Pokrajinska vlada im je tim povodom opredelila je više od 45,2 miliona dinara direktne podrške za odabrane projekte.

Izvor: Pixabay

Bilo je i aktivnih ulaganja u obrazovanje na polju poljoprivrede. Ovo je potvrđeno dodelom sredstava korisnicima po Konkursu za održavanje naučno-stručnih aktivnosti. Sredstva u visini od 5 miliona dinara dobilo je 26 korisnika. Među dobitnicima su Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu i Institut za ratarstvo i povrtarstvo u istom gradu. Sem njih, sredstva su dobili i institut „Biosens“, te novosadski Filozofski fakultet, Poljoprivredna škola sa domom učenika u Futogu, Srednja stručna škola „Stevan Petrović Brile“ u Rumi i SSŠ „Borislav Mihajlović Mihiz“ u Irigu.

Tačno 400 miliona dinara je uloženo u uređivanje atarskih puteva i otresišta u bezmalo 26 vojvođanskih lokalnih samouprava. Ovim je Sekretarijat pokazao da se brine o bezbednosti i sigurnosti svojih poljoprivrednika, kao i njihovom lakšem kretanju po gazdinstvima.

Izvor: Telegraf

Prethodni tekstSrpsko voćarstvo i nepravedni tretman uvoznika
Sledeći tekstPokrajinski sekretarijat: konkursi s fokusom na mlade proizvođače