Naslovna Poljoprivreda Poljoprivredna inspekcija: nalog za uništenje sporne serije čipsa

Poljoprivredna inspekcija: nalog za uništenje sporne serije čipsa

281
0

Kako javlja Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Poljoprivredna inspekcija je dala nalog za uništenje 880 pakovanja čipsa od 150 grama iz sporne serije koja sadrži povišen nivo akrilamida. Nalog je izdat prilikom vanredne kontrole pogona čačanske kompanije „Chips Way“.

Inspekcija je naložila i dodatna ispitivanja svih ostalih lotova čipsa koji se mogu povezati sa spornom serijom. Promptno su preduzete mere da se i dotični lotovi povuku iz prometa i hitno odradi opoziv.

Poljoprivredna inspekcija je izdala nalog za vanrednu kontrolu odmah čim je dobijena RASFF notifikacija o povišenom nivou akrilamida konkretno u proizvodu čips sa ukusom paprike. Sporna količina proizvoda koja je stigla u Hrvatsku je tamo i uništena, dok je inspekcija za preostale proizvode zabranila dalju upotrebu istih i naložila propisno uništavanje.

YouTube Screenshot
Izvor: Televizija Telemark

Kako se naglašava u saopštenju Ministarstva, Poljoprivredna inspekcija će i u narednim danima nastaviti sa pojačanim kontrolama čipsa kod nekoliko proizvođača. Cilj inspekcija i najavljene redovne kontrole proizvoda je taj da domaći potrošači budu sigurni u bezbednost robe koju kupuju.

Čips i akrilamid: pojašnjenje

Akrilamid je organsko jedinjenje, formule CH2=CHC(O)NH2, koje nastaje na visokim temperaturama. Najčešće se javlja u industrijama kao što je proizvodnja plastika, papira i lepkova i trovanje radnika akrilamidom tokom proizvodnje je česta pojava. Treba naglasiti da se akrilamid pojavljuje i u prehrambenoj industriji, prvenstveno u proizvodnji keksa, krekera, kafe i čipsa, kao i pekarskih proizvoda. Nastaje kada se hrana sprema na visokim temperaturama preko 120 stepeni, bilo pečenjem, prenjem ili na roštilju, uz vrlo malu količinu vlage.

Evropsko telo za sigurnost hrane je 2015. godine dalo prvu potpunu procenu rizika od prisustva akrilamida u hrani. Prema rezultatima te procene, prisustvo jedinjenja u prehrambenim proizvodima potencijalno povećava rizik od dobijanja kancera. Maksimalna doza akrilamida u hrani, prema propisima EU, ne sme da prevaziđe 350 mikrograma po kilogramu. Trenutno se razmatra smanjenje dotične količine na 300 mikrograma.

YouTube Screenshot
Izvor: Amazing Zone

Sama kompanija „Chips Way“ je u petak dobila obaveštenje od hrvatske kompanije „Plodine“ o neusklađenosti nakon analize proizvoda. „Odmah po prijemu informacije smo kontaktirali kupca, obavestili ga da će celokupna pošiljka biti preventivno uništena i da će zamenska roba biti poslata u najkraćem roku,“ saopštili su predstavnici „Chips Way-a“. „Redovna isporuka je krenula već od ove nedelje. Napominjemo da je ovaj proizvod bio namenjen isključivo kao robna marka za tržište Hrvatske, za jednog kupca.“

Prema informacijama RASSF-a, sporni proizvod je sadržao 1.196 (plus minus 191) mikrograma akrilamida po kilogramu. Ukupno je od početka godine iz Srbije u EU zemlje prijavljeno 11 spornih pošiljaka prehrambenih proizvoda, navodi se na sajtu RASSF-a.

TEKST ORIGINALNO NAPISAN 07. AVGUSTA 2023. GODINE

Izvori: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Danas (2, 3)

Prethodni tekstCene svih kultura u padu
Sledeći tekstBeograd: Poziv za dokaz prava prečeg zakupa zemljišta