Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija Poljoprivredni sajam (i par vesti sa istog)

Poljoprivredni sajam (i par vesti sa istog)

194
0

Novosadski sajam poljoprivrede, već 91. po redu, je i dalje na usnama svih posetilaca. A evo i par korisnih izveštaja sa istog, samo za vas.

Izvor: Novosadski sajam

Sajam kao spona Srbije i sveta

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Aleksandar Martinović, je učestvovao na panel diskusiji pod nazivom „Prednosti primene standarda EU u Srbiji“ tokom svoje posete Novosadskom sajmu poljoprivrede.

Ministar Martinović je naglasio važnost implementacije najmodernijih tehnoloških rešenja, inovacija i digitalizacije u poljoprivredi kao ključnu podršku za vredne srpske poljoprivrednike. Dodao je da je Evropska unija glavni spoljno-trgovinski partner Srbije u poljoprivredi, pri čemu se 47% svih poljoprivrednih proizvoda iz Srbije plasira na tržište EU.

Izvor: IPARD Srbija – zvanični Instagram nalog

Posebno je istakao značaj sredstava iz IPARD programa kao podršku srpskim poljoprivrednicima, podsećajući na implementaciju programa IPARD 2. Naglasio je da potpisivanje finansijskog sporazuma između Srbije i EU za IPARD 3 predstavlja izazov i šansu za poljoprivrednu proizvodnju.

Martinović je takođe naglasio potrebu za daljom edukacijom srpskih poljoprivrednika o aplikaciji EU projekata, kao i ulaganjem u prerađivački sektor kako bi srpski proizvodi bili konkurentniji na evropskom i globalnom tržištu. Na kraju svog izlaganja, ministar je obećao punu podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede za sve razgovore sa poljoprivrednim proizvođačima, ističući važnost konstruktivnog dijaloga i međusobnog razumevanja.

Izvor: Novosadski sajam

Pored ministra Martinovića, panelu su prisustvovali Januš Vojčehovski, EU komesar za poljoprivredu, i prof. dr Vladimir Crnojević, direktor instituta BioSens.

Mašine koje obeležiše događaj

Najskuplja mašina na 91. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu je kombajn CASE IH AXIAL-FLOW 9250, izložen na štandu Agromarket machinery, novosadske kompanije. Cena mu je 470.000 evra plus PDV, dok za model sa MacDon hederom treba izdvojiti 605.000 evra, bez uračunatog PDV-a.

Izvor: Novosadski sajam

Radi se o devetoj generaciji najvećih CASE kombajna sa aksijalnim izvršajem, karakterističnih po jednostavnoj konstrukciji, visokom učinku i odsustvu oštećenja zrna. Sa adekvatnom logističkom podrškom, može obraditi usev od najmanje 70 hektara za deset sati efektivnog rada.

Najskuplji traktor guseničar na sajmu je „John Deere“ traktor serije 8RX, model 410, čija cena iznosi 450.000 evra sa uračunatim PDV-om, ili više, u zavisnosti od dodatne opreme.

Izvor: Novosadski sajam

Fendt 94 Vario, izložen na štandu Inter Agrara, je najskuplji konvencionalni traktor na ovogodišnjem Poljoprivrednom sajmu. Cena mu je 360.000 evra plus PDV. Ovaj traktor poseduje varijabilnu transmisiju i novi motor od devet litara, što omogućava manju potrošnju goriva.

Svi na selo!

Aleksandar Milovanović, sekretar Srpskog udruženja mladih poljoprivrednika, izjavio je da Srbija prepoznaje mlade poljoprivrednike kao posebnu kategoriju od 2016. godine, dok u Evropi to traje već 65 godina. Ovu izjavu dao je kao organizator konferencije o mladima u poljoprivredi, održane na novosadskom Poljoprivrednom sajmu.

Izvor: Novosadski sajam

Dok je sajam trajao, Milovanović je naglasio da, iako smo zakasnili, idemo u dobrom pravcu, te da je cilj događaja razmena iskustava i učenje na greškama. On je istakao potrebu za većim državnim finansiranjem mladih poljoprivrednika i podizanjem svesti o usklađivanju sa savremenim načinom života.

Pokrajinska vlada i Sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo prepoznaju značaj dugoročnog ulaganja i subvencionisanja mladih u poljoprivredi, izdvojivši ove godine 200 miliona dinara za tu namenu.

Izvor: Novosadski sajam

Aleksandar Panovski, podsekretar, naveo je da su prošlogodišnja iskustva, kada je gotovo 800 mladih poljoprivrednika dobilo sredstva, bila poučna. Dodao je da subvencioniraju do 90% ulaganja, praktično poklanjajući početak poljoprivredne proizvodnje. Pozvao je mlade poljoprivrednike da se udruže, stvarajući sinergiju kao osnov za dalji napredak.

Milan Bulajić, poljoprivrednik iz Bačke Palanke, rekao je da, iako nemamo mnogo da naučimo od EU predstavnika, važno je analizirati prošlu godinu, razumeti očekivanja za tekuću godinu i prepoznati izazove za naredne. Istakao je da je ključno poštovati i podržati mlade poljoprivrednike koji se vrate na selo, te povećati njihovu motivaciju za povratak.

Izvor: Novosadski sajam

Osigurajte agrarnu budućnost

Kompanija Dunav osiguranje učestvuje i ove godine na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu. Regionalni direktor Dunav osiguranja – sever, Marko Kesić, izjavio je da je kompanija pripremila niz pogodnosti.

Kesić je rekao da se pogodnosti posebno odnose na osiguranje mehanizacije, kao i imovine i interesa poljoprivrednika. Pozvao je poljoprivrednike da posete njihov štand kako bi im kompanija pripremila sveobuhvatnu ponudu za osiguranje u skladu sa njihovim željama i potrebama, s ciljem zaštite dugoročnih ekonomskih interesa poljoprivrednika.

Izvor: Dunav osiguranje zvanična Facebook stranica

Dodao je da je jedna od glavnih tema sajma održivi razvoj u poljoprivredi i osiguranje useva. Pritom je istakao da je cilj kompanije da afirmiše osiguranje u poljoprivredi i ukaže na značaj osiguranja useva, plodova i životinja. Slavoljub Nikolić, vlasnik gazdinstva u Despotovu, dobio je priznanje za najdomaćina. On je osigurao 120 hektara svojih useva u Dunav osiguranju pred sajam.

Nikolić je izjavio da su prošle godine imali nesreću sa gradom na skoro 30 hektara crnog luka. Ali su, kako dodaje, bili zadovoljni saradnjom sa Dunavom. Preporučio je svojim kolegama da se osiguraju zbog promenjenih vremenskih uslova kako bi zaštitili svoj kapital, trud i rad.

Izvor: Novosadski sajam

Štand Dunav osiguranja posetila je Delegacija Evropske unije u Srbiji, predvođena ambasadorom Emanueleom Žiofreom. Posetili su ga i srpski zvaničnici na čelu sa premijerom Milošem Vučevićem.

Izvori: AgroTV (1, 2, 3, 4)