Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija Poljoprivredni sajam: Pojavljivanje EU ozbiljan iskorak za instituciju

Poljoprivredni sajam: Pojavljivanje EU ozbiljan iskorak za instituciju

76
0

Novosadski Poljoprivredni sajam je dobio ozbiljan podstrek u kredibilitetu, što se pokazalo i na recentnom „Kopaonik biznis forumu“. Naime, tamo je održana panel diskusija „Poljoprivreda Evropske unije na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu“ u centralnoj Sali hotela „Grand“.

Izvor: Novosadski sajam – zvanična Fejsbuk stranica

Na panelu su prisustvovali:

  • Slobodan Cvetković, ministar privrede u Vladi Srbije
  • Vedrana Ilić, pomoćnica ministra u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije
  • Andrej Papić, projektni menadžer Delegacije Evropske unije u Beogradu
  • Antonio Ventreska, direktor Italijanske trgovinske agencije ITA/ICE u Beogradu
  • Nikola Lovrić, generalni direktor Novosadskog sajma.

Pre panela, prikazan je film posvećen stogodišnjici Novosadskog sajma. Ove godine Poljoprivredni sajam prvi put nema zemlju partnera, već ceo jedan region – Evropsku uniju. Pritom, Novi Sad se već predstavio kao Evropska prestonica kulture, Omladinska prestonica Evrope, a postavlja se pitanje može li postati i prestonica poljoprivrede…

Izvor: Novosadski sajam – zvanična Fejsbuk stranica

„Sajam ima razlog da slavi“

Ministar Cvetković istakao je da Evropska unija predstavlja ključnog ekonomskog partnera Srbije, dok su međunarodni sajmovi neophodni za napredak naših kompanija.

„Evropska unija je strateški partner Republike Srbije,“ započeo je izlaganje Cvetković. „Kada se posmatra saradnja između privrede Srbije i EU, veoma bitan parametar je tržište EU koje čini 450 miliona stanovnika. To je ne samo veliki tržište, već tržište građana koji imaju prosečnu platu oko 3.000 evra. To znači da je tržište EU jedno vrlo potentno potrošačko društvo, za koje je tržište Srbije veoma zainteresovano“.

Izvor: Novosadski sajam – zvanična Fejsbuk stranica

Ministar Cvetković naglasio je da trgovinska i ekonomska integracija Srbije sa EU donosi značajne koristi. Istakao je da je robna razmena između Srbije i EU iznosila 39,1 milijardu evra, pri čemu EU doprinosi sa gotovo 60 posto stranih direktnih investicija u zemlji. Dodao je da EU, sa svojim visokim standardima i zahtevima za kvalitetom usluga i proizvoda, podstiče domaće kompanije da unaprede svoje kapacitete kako bi zadovoljile ove standarde i bili konkurentniji na tržištu.

Sajamska industrija prosperira

Kada je reč o investicijama EU na tržištu Srbije, ministar privrede istakao je da naša zemlja ima niz prednosti kao što su geografski položaj, dobra infrastruktura, visokoobrazovani kadar, konkurentne cene energenata u poređenju sa regionom, kao i podsticaji za strane direktne investicije. Takođe, istaknuto je da Srbija prednjači u regionu po privlačenju stranih direktnih investicija.

Izvor: Novosadski sajam – zvanična Fejsbuk stranica

Što se tiče podrške srpskoj privredi za izlazak na međunarodno tržište, ministar Cvetković je naglasio da je sada fokus na sajamskoj industriji, kojoj je moderna tehnologija, poput praćenja događaja putem online platformi, doprinela razvoju. Nadalje, istaknuto je da Ministarstvo privrede, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i Razvojnom agencijom Srbije, pruža podršku domaćim preduzećima kroz različite programe kako bi se internacionalizovala i plasirala na stranim tržištima.

„Mi u Evropskoj uniji često organizujemo terenske posete farmerima, imamo sastanke sa organizacijama“ naglasio je Andrej Papić. „I pokušavamo u što većoj meri da ih obavestimo o glavnom instrumentu podrške Evropske unije poljoprivrednicima, a to je već dobro znani program IPARD, koji zaista uključuje širok spektar mera i širok spektar projekata koji se mogu finansirati u okviru IPARDA, od npr. sredstava koja se mogu investirati u poljoprivrednu mehanizaciju, izgradnje novih objekata poput štala, ruralnog turizma itd.“.

Izvor: Kopaonik biznis forum – zvanična Fejsbuk stranica

Papić je dodao da je u tekućem periodu od 2021. do 2027. godine Evropska unija locirala oko 290 miliona evra za IPARD uz kofinansiranje iz nacionalnog budžeta Republike Srbije, kao i sredstva iz privatnog sektora. „To stvara potencijal za jedan investicioni ciklus od oko 550 miliona evra u poljoprivredni sektor Republike Srbije“, naglasio je.

Izvor: 24 Sedam