Naslovna Poljoprivreda Poljoprivrednici će dobijati 100 l goriva po hektaru zemlje

Poljoprivrednici će dobijati 100 l goriva po hektaru zemlje

190
0

Agroanalitičar Goran Đaković je rekao da će srpski poljoprivrednici dobijati 100 litara goriva po hektaru obradive zemlje.

U nastavku izjave, Đaković je istakao da poljoprivredni proizvođači ne mogu da traže podsticaje i subvencije naknadno po usvajanju budžeta. Kako je naglasio, mogu samo da traže podsticaje pre usvajanja. „Nadam se da će sistem biti uprošćen imajući u vidu da sada imamo e-Agrar. Da imamo digitalizovan račun za bilo šta, pa i za gorivo. Treba samo da vidimo kako je to tehnički izvodljivo,“ navodi Đaković.

Izvor:Agropress

Prema njegovim rečima, agrarni pečalbarci će nakon točenja goriva čuvati fiskalni račun. Na osnovu dotičnog će im kasnije biti uplaćen novac od strane države. „Videćemo kako će se rešiti dostavljanje računa, da li će to ići preko e-Agrara ili preko neke druge aplikacije,“ dodao je Đaković. „Zatim će se novac vraćati tokom godine. Ja se nadam da će to biti brže. Mada se meni više sviđa sadašnji sistem koji obezbeđuje poljoprivrednicima na pumpama da za 180 dinara imaju litar goriva.“

Poljoprivrednici čekaju najviše do 30 dana na povraćaj

Po pitanju vremena povraćaja novca, Đaković je nagovestio da će Ministarstvo finansija to rešiti, kao i da samo vreme zavisi od države. „Ja se nadam da neće čekati duže od tridesetak dana na povraćaj,“ naglasio je. „Jer bi sve ostalo bilo nezgodno za poljoprivrednike imajući u vidu sezonski tip radova. Niste vi stalno sa traktorima u njivi, nego u vreme setve, žetve, prskanja.“

Izvor Pixabay

Kako navodi, Ministarstvo poljoprivrede će kroz savetodavne službe uputiti proizvođače kako da ostvare pravo na gorivo. Ovo će se obavljati na osnovu onoga što bude definisalo Ministarstvo finansija i Zakon o akcizama. U nastavku, dotakao se ratarske proizvodnje. Prema njegovom mišljenju, nužno ju je usloviti stočarskom zarad dobitka poboljšanog poljoprivrednog zemljišta i dovoljno hrane mesnog porekla. „Da se nagrade više oni koji imaju stočarsku proizvodnju, jer ona je zapravo kruna poljoprivredne proizvodnje. Tako ćemo imati skuplji kukuruz i pšenicu i sve drugo. Vidite da imamo vrlo jeftine žitarice, naročito kada je u toku rat u Ukrajini, kada Rusija povećava svoju proizvodnju,“ istakao je Đaković.

Izvor: RTV

Prethodni tekstAfrička kuga svinja: Sprovode se naredni koraci ka suzbijanju
Sledeći tekstProstran: Kreće prerada šećerne repe, cene su sledeće…