Naslovna Mehanizacija Poljoprivrednici dobijaju 181 milion dinara za zaštitu od nepogoda

Poljoprivrednici dobijaju 181 milion dinara za zaštitu od nepogoda

344
0

Iz Pokrajinske Vlade javljaju da će vojvođanski poljoprivrednici dobiti sredstva za zaštitu od prirodnih nepogoda. U te svrhe, Vlada je izdvojila subvencije u vrednosti od 109 miliona dinara. Ukupan iznos svih investicija će iznositi preko 181 milion dinara, a trenutno je dodeljeno tačno 172 subvencije.

Kako naglašava Mladen Petreš, pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, izuzetno je važno ulagati u zaštitu od vremenskih nepogoda. „I ove godine smo nažalost svedoci kako vremenske prilike mogu da budu surove,“ izjavio je Petreš. „I kako za nekoliko minuta može da bude desetkovan celogodišnji rad i planirani prihod naših poljoprivrednika ukoliko ne postoji adekvatna zaštita. Prepoznajemo značaj i neophodnost ulaganja u zaštitu od vremenskih nepogoda. Ulaganja po jedinici površine su vrlo visoka te i najmanji propust može da dovede do milionskih gubitaka.“

Photo by Clay Banks on Unsplash

Stabilna, sigurna i isplativa proizvodnja ne mogu se ostvariti bez velikih ulaganja u savremene metode i tehnike kojima se može sprečiti velika šteta. Petreš ističe da Pokrajinska Vlada prati potrebe domaćih ratara. „Primer je upravo ovaj konkurs kojim se od ove godine osim za opremu za zaštitu od vremenskih nepogoda, dodeljuju i sredstva za nabavku mehanizacije u sektoru voćarstva i vinogradarstva,“ dodao je.

Vojvođanski poljoprivrednici pretrpeli velike štete

Zaštita useva i zemljišta od nepogoda je pogotovo aktuelna tema ovih dana. U sredu uveče, Srbijom je prošla superćelijska oluja koja je nanela ogromnu štetu u nekoliko regiona. Na teritoriji Vojvodine konkretno stradale su poljoprivredne kulture poput suncokreta, kukuruza, soje i šećerne repe. Koren suncokreta je gotovo skroz stradao, dok je kukuruz podlegao u velikoj meri, negde čak i u potpunosti.

Image by Freepik

Voćarske i povrtarske kulture su takođe pretrpele udarac. U voćnjacima „Plantaže Grgeteg“ u sklopu Nacionalnog parka „Fruška Gora“ nekoliko jabučnih kultura je stradalo pod padavinama. I sam nacionalni park je pretrpeo štetu u vidu poravnanja obronaka i pustošenja velikih segmenata zemljišta.

Izvor: RTV

Pogledajte i: Posledice nevremena u Vojvodini, „Fruška Gora“: Stradale jabuke