Naslovna Poljoprivreda Poljoprivrednici Francuske i Španije postavili blokade; istorijski protesti besne

Poljoprivrednici Francuske i Španije postavili blokade; istorijski protesti besne

59
0

Poljoprivrednici iz jugozapadne Francuske započeli su „istorijsku“ blokadu na granici između Francuske i Španije kako bi zahtevali veću podršku za poljoprivredni sektor. Grupa „Ultras de l’A64“ iz departmana Gornja Garona pozvala je na blokade koje će početi u 10:00 u ponedeljak, 3. juna. Žerom Bajle, vođa grupe, objavio je na Fejsbuku da je kriza evropska i pozvao sve poljoprivrednike, bez obzira na to da li su sindikalno organizovani ili ne, da se pridruže blokadi duž Pirineja. Blokada se koordinira sa španskim poljoprivrednicima.

YouTube Screenshot
Izvor: AFP News Agency

Nezadovoljni poljoprivrednici ne popuštaju

Francuski poljoprivrednici počeli su da protestuju u januaru kao deo evropskih demonstracija protiv različitih problema, uključujući ekološke propise i konkurenciju jeftinijeg stranog uvoza. Uprkos ustupcima francuske vlade, uključujući finansijsku pomoć i odustajanje od planova za smanjenje upotrebe pesticida, mnogi poljoprivrednici su smatrali da novi zakon o poljoprivredi, usvojen 28. marta, nije dovoljan.

Bajle, koji je bio istaknuta figura u protestima, izjavio je da je vladina finansijska pomoć samo privremeno rešenje. Dodao je i da su se poljoprivrednici odlučili na blokadu nakon što su dobili malo odgovora od zvaničnika. Njihovi zahtevi uključuju ukidanje energetskih poreza za poljoprivredu, pooštravanje pravila o bezbednosti hrane, reviziju poljoprivrednog oporezivanja i finansijsku pomoć za postavljanje solarnih panela.

Video Screenshot
Izvor: The Australian

Pobliže o protestima

Protesti, organizovani od strane grupa „Revolta Pagesa“ i „Unaspi“, imaju za cilj da blokiraju osam ključnih graničnih prelaza na 24 sata. Na taj način bi se izborili za bolji tretman evropske poljoprivrede i niže poreze na gorivo za agrar. Ovaj protest se poklapa sa nedeljom izbora za Evropski parlament. U Kataloniji će blokade biti na prelazima Busos, Seo-de-Uržel, Pučserda, Kol d’Ares i La Žunkera. Pritom će prelazi u Irunu, Somportu i Portaletu u gradiću Ueska takođe biti pogođeni. Pored toga, francuski poljoprivrednici blokiraju put A9 kroz komunu Sere blizu La Žunkere, a protest na N-240 između Monblana i Valjsa izaziva poremećaje. Vlasti su savetovale vozače da potraže alternativne rute.

Ovi protesti su nezavisno organizovani od strane glavnih poljoprivrednih udruženja poput COAG, „Asaja“ i UPA. COAG i „Asaja“ su odlučili da ne učestvuju, navodeći potrebu za poštovanjem jedinstva delovanja. „Asaja“ je naznačila da su mirni protesti dobrodošli i neophodni za pritisak na političke lidere. Sa druge strane, obratio se i generalni sekretar COAG-a, Migel Padilja. On je priznao valjanost žalbi, ali je preferirao da se ne mobiliše tokom izbornog perioda. Naglasio je tom prilikom potrebu za jedinstvenim pristupom. Španska konfederacija za prevoz tereta (CETM) je sa svoje strane izrazila zabrinutost zbog uticaja protesta na drumski prevoz tereta.

Izvori: AgroTV, Express, The Connexion