Naslovna Poljoprivreda Poljoprivrednici istrajavaju sa nezadovoljstvom: subvencije neisplaćene

Poljoprivrednici istrajavaju sa nezadovoljstvom: subvencije neisplaćene

632
0

Rezignirani poljoprivrednici, njih više desetina hiljada štaviše, još uvek nisu dobili obećane subvencije po hektaru od 18.000 dinara. Pritom, dodaju i da povrat akcize kasni, kao i namenski krediti, a rok za setvu teče od 1. aprila. Ministarstvo poljoprivrede je prošle nedelje, na zahtev više udruženja poljoprivrednika, odgovorilo da je do tada od 316.000 gazdinstava subvencije dobilo njih 270.000, ali postoji sumnja da je to tačan podatak jer mnogi poljoprivrednici još uvek nisu primili tu finansijsku podršku.

Izvor: Shutterstock/Singkham

Predsednik Udruženja poljoprivrednika Subotice, Miroslav Matković, izjavio je da će mnogi poljoprivrednici, koji nemaju novca za kupovinu repromaterijala za setvu, prvo odustati od mineralnog đubriva, što će verovatno dovesti do smanjenja prinosa.

„Ko nije dobio subvencije štedeće na troškovima tako što useve neće prihranjivati mineralnim đubrivom. Ministarstvo nam je reklo da je isplatilo novac za tu pomoć za 270.000 domaćinstava što znači da je ostalo da se isplati za još 46.000,“ ističe Matković.

Foto: pixabay

Čime će poljoprivrednici nadomestiti nedostatke?

U nastavku izjave, Matković je dodao da su i krediti za setvu u zaostatku. Drugim rečima, oni su dostupni samo kreditno sposobnim poljoprivrednicima. Za mineralno đubrivo, kamata se ne naplaćuje, dok je za seme i repromaterijal kamatna stopa za žene nosioce domaćinstva i muškarce do 40 godina starosti jedan odsto. Kredit za nosioce domaćinstva starije od 40 godina ima kamatnu stopu od tri odsto, uz troškove obrade kredita, a država će pokriti razliku do bankarske kamate.

Predsednik Udruženja poljoprivrednika „Stig“, Nedeljko Savić, dodao je par reči. Naime, izrazio je sumnju u tvrdnju da samo 40.000 domaćinstava u Srbiji nije primilo subvencije, jer i sam čeka već mesec dana od podnošenja zahteva.

Izvor: Shutterstock/ValentinaPopovic

„Ima slučajeva da ljudi ne obrate pažnju na eSanduče kada podnesu zahtev za subvenciju jer iz Ministarstva traže da potvrdimo da se odričemo žalbe. A ne znam šta ona podrazumeva. Ja sam i to potvrdio, ali subvenciju nisam dobio“, naglasio je Savić. Dodao je i da se dogovoreni rok za povraćaj akcize na kupljeno dizel gorivo od 50 dinara po litru ne poštuje. Samim tim, umesto očekivanih 14 dana, čekanje traje 20 ili čak više dana.

Prema njegovim rečima, većina poljoprivrednika, koji su čekali na obećane kredite po povoljnim kamatnim stopama, su odustali. Pritom je mali broj ipak preuzeo kreditno opterećenje kod prodavaca, budući da nisu mogli da čekaju na državu. Ovo su uradili uprkos tome što su takvi krediti znatno nepovoljniji.

Foto: Youtube

„Suvi smo ko razvedena starica“

U saopštenju Udruženja Pančevački ratari, Agrarni forum i Građanska neposlušnost istaknuto je da se trenutni režim očajnički bori da zadrži vlast po svaku cenu, posebno u Beogradu. Pritom se troši novac iz budžeta bez mere kako bi režim zadržao vlast. Pak sa druge strane, sredstva namenjena subvencijama za poljoprivrednike nestaju bez traga.

Poljoprivrednici su izjavili da na njihovim računima nema subvencija po hektaru. Pritom, povraćaj akcize nije evidentiran u sistemu eAgrara, a regres za deklarisano seme od 17.000 dinara više nije pomenut. Predsednik Saveza udruženja poljoprivrednika Banata, Dragan Kleut, obratio se javnosti povodom problema. Izrazio je pre svega zabrinutost zbog poljoprivrednika koji nisu dobili subvencije. Posebno je istakao da su u ozbiljnom problemu jer nemaju rezerve iz prethodne godine kada su ostvarili dobre prinose. A sada se, po njegovim rečima, suočavaju s niskim cenama ratarskih proizvoda.

novac

Kleut je takođe naglasio da nije upoznat s osobama koje su uspele da do početka setve obezbede potrebnu dokumentaciju za kredit čiji će deo kamate subvencionisati država.

Izvor: Pressek