Naslovna Poljoprivreda Poljoprivrednici iznenađeni brojkama o nezakonitim prijavama za subvencije

Poljoprivrednici iznenađeni brojkama o nezakonitim prijavama za subvencije

196
0

Poljoprivrednici širom zemlje su iznenađeni statističkim podatkom da je 20.000 osoba nezakonito prijavilo 500.000 hektara za subvencije, tvrdi predstavnik Udruženja poljoprivrednika „Stig“ Nedeljko Savić.

Sve jasno na satelitskim snimcima

U svojoj izjavi za Betu, Savić tvrdi d aje taj podatak neverovatan. „Možda postoje zloupotrebe, mi se zalažemo da se kazne oni koji su prekršili zakon. U našem udruženju nema takvih slučajeva. Zašto bi neko, ko obrađuje 100 ha, a može za subvencije da prijavi najviše 20, prijavljivao šumu?“ pita se Savić.

Izvor: eAgrar

Podsetićemo da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno rekao da je država preko platforme eAgrar utvrdila putem satelitskih snimaka da su podnete lažne prijave za subvencije za čak pola miliona hektara površina koje se ne obrađuju, tj. za oko 80 miliona evra subvencija. Kako je izjavio, prijavljene kulture uključuju kukuruz, pšenicu, uljanu repicu i sl. Međutim, vidi se na satelitskim snimcima da je na prijavljenom zemljištu gusta šuma u kojoj niko nikada nije ništa posadio ili posejao.

Kako navodi Savić, pomalo je sumnjivo da se parcele tri godine satelitski snimaju, a da do sada nije ništa otkriveno. Pritom, teško je ne uočiti ništa tri godine dok se na tim snimcima jasno mogu videti koje su kulture zasejane na njivama. „Voleli bismo da se objavi podatak koliko ljudi, koji izdaju zemlju u zakup, koristi subvencije koje nisu njima namenjene već proizvođačima,“ ističe sagovornik. Po njegovim rečima, za svaku registraciju putem eAgrara traženi su izvod iz katastra i ugovori o zakupu. Kasnije se pojavila i naknadna rubrika za unos zemljišta koje se obrađuje bez ugovora. „Jer vlasnici zemlje, zbog subvencija koje žele da zadrže za sebe, neće da sklapaju ugovore. Ali da za takvu obradu zemljišta i ne mogu da se dobiju subvencije,“ dodaje Savić.

YouTube Screenshot
Izvor: Aleksandar Vučić

Sagovornik je naknadno istakao da je moguće da problem ima druge korene. Naime, dešava se da na parceli od, na primer 2 ha, na kraju njive na par ari stoji neki šumarak. „U protestima smo bili protiv eAgrara jer nismo stekli uverenje da će popraviti stanje, kao i što nije. Već je taj sistem doneo još problema. Mislim da je glavni problem u nedostatku inspektora,“ apostrofirao je Savić.

Poljoprivrednici nemaju podatke o zloupotrebi

Kopredsednik Inicijative za opstanak poljoprivrede Mile Slankamenac izjavio je da njegovo udruženje nema podatak o zloupotrebama prilikom podnošenja zahteva za subvencije. Međutim, smatra da se tih 500.000 hektara ne odnosi samo na šume, već na sva moguća neslaganja na platformi. „Ne znam kako je baš sad utvrđeno toliko nepravilnosti kada su povećane subvencije, a satelitski se snima od 2019. godine,“ dodao je.

Po rečima Slankamenca, treba sankcionisati one koji su lažirali podatke. Međutim, jasno upozorava da su poljoprivredi potrebna sistemska, a ne ad hok rešenja . Nakon uvođenja platforme eAgrar trebalo je, kako on tvrdi, predvideti period prilagođivanja. „eAgrar je dobar i za institucije i za poljoprivrednike. Ali trebalo je da bude dat period prilagođavanja kako bi se sprečilo da probleme imaju samo poljoprivrednici. Mi treba da ukazujemo na probleme, i da ih neko rešava. Umesto toga, stalno nam pružaju otpor,“ zaključio je kopredsednik.

Izvor: AgroTV

Prethodni tekstŽene sve prisutnije u poljoprivrednoj proizvodnji
Sledeći tekstVoće i povrće kontroliše 134 inspektora