Naslovna Poljoprivreda Poljoprivrednici kontra Ministarstva: imamo li još tenzija (preko postojećih tenzija)?

Poljoprivrednici kontra Ministarstva: imamo li još tenzija (preko postojećih tenzija)?

1537
0

Agrarni proizvođači više branši zahtevaju od Ministarstva neke očekivane stvari, s punim pravom, mnogi bi rekli. U ovom članku pokrićemo šta su, konkretno, tražili ratari iz Subotice. Pride, dotaći ćemo se i malinara, konkretno proizvođača iz Arilja, koji sem Ministarstva hoće da „popričaju“ i sa hladnjačarima, nažalost o starim i nerešenim temama.

Detaljnije i o jednoj i o drugoj strani možete saznati u članku ispod.

Izvor: eAgrar zvanični sajt

Šta Subotičani ište od Ministarstva (i šta im (nije) ostvareno)?

Predsednik Udruženja poljoprivrednika Subotice, Miroslav Matković, izjavio je za Betu da Ministarstvo poljoprivrede Srbije nije odgovorilo na zahteve poljoprivrednih proizvođača. Oni su tražili objašnjenje zašto se podaci o unetim parcelama u eAgrar obrađuju mesecima, zašto akciza nije vraćena u dogovorenom roku, te zašto stižu rešenja za plaćanje takse za odvodnjavanje iako je ta taksa ukinuta 1. januara te godine. Matković je istakao da je Ministarstvu dat rok od tri dana da odgovori, ali da je taj rok istekao.

Matković je izrazio nezadovoljstvo time što Ministarstvo nije adekvatno odgovorilo na njihov zahtev. Posebno je istakao da ga ovo čudi s obzirom na to da su poljoprivrednici dali pristojan zahtev. On je dodao da će udruženja poljoprivrednika razmotriti koje korake će preduzeti. Poljoprivrednici su zatražili da Ministarstvo objasni zašto se ne poštuju dogovori, zbog čega se podaci o parcelama obrađuju tako sporo u eAgraru, te su tražili da se rok za obradu smanji na sedam dana.

AI generisana fotografija
Softver: Hotpot.ai

Podsetićemo da je sporazumom iz maja prethodne godine, nakon blokade puteva poljoprivrednom mehanizacijom, dogovoreno da se ukine taksa za odvodnjavanje. Međutim, i dalje stižu rešenja od „Voda Vojvodine“ za taksu za prvi kvartal te godine. Takođe, akciza od 50 dinara po litru dizela ne vraća se u roku od 14 dana, kako je bilo dogovoreno.

Malina, malina, stara bolna tačka…

Udruženje malinara „Vilamet“ iz Arilja postavlja zahtev hladnjačarima da do 5. marta najave otkupnu cenu maline za tekuću godinu, kako bi se izbegli potencijalni gubici i manipulacije cenama tokom sezone. Takođe, uputili su isti zahtev s istim rokom Ministarstvu poljoprivrede, tražeći informacije o stanju prenetih zaliha neprodate maline iz prethodne godine.

AI generisana fotografija
Softver: Hotpot.ai

U saopštenju Udruženja ističe se da su prošle godine imali izazove na svetskom tržištu zbog ratnih dešavanja, viškova i male potražnje za srpskom malinom.

Kako se navodi u saopštenju, na domaćem tržištu su se malinari suočili s niskom otkupnom cenom. Ovo je slučaj delom zbog toga što su većina izvoznika, osim nekoliko izuzetaka, prebacili teret poremećaja na svetskom tržištu na proizvođača.

Izvori: AgroTV (1, 2)