Naslovna Vesti Poljoprivrednici muče muku sa dozvolama za kretanje u vreme policijskog časa

Poljoprivrednici muče muku sa dozvolama za kretanje u vreme policijskog časa

Nekoliko poljoprivrednika iz Dragačeva za Bolju zemlju kaže da za sada nisu tražili dozvole kako bi u svojim poljima ostajali i posle 17 časova.

3263
0
Foto: Pixabay

Pojedini poljoprivrednici muče muku sa podnošenjem zahteva za dozvole da mogu da obavljaju određenje radnje na polju i među stokom u vreme policijskog časa od 17 do 5 časova ujutru.

Foto: Pixabay

Borko Savanović koji ima voćnjak u Lajkovcu kaže da je trenutna situacija strašna i da su i voćari i njihovi voćnjaci ugroženi.

“Poslao sam zahtev pre četiri dana i nisam dobio odgovor, pa sam opet poslao zahtev i dalje nema odgovora, a i sajt im već dva dana nije u fukciji. U mom slučaju dnevna dozvola je beskorisna. Svi mi koji se bavimo uzgojem voća i povrća, naše kulture zahtevaju svakodnevni rad, a to je često i u noćnim satima. Neki tretmani zaštite voća rade se preparatima koji su osetljivi na svetlost i temperaturu i zato se moraju noću raditi. Mart, april i maj su meseci kada ima najviše posla, pogotovo na većim površinama. Ako budemo čekali dozvolu dan za dan, nećemo moći da održimo zasade zdravim, a o rodu i da ne govorimo. Zar treba da odem u voćnjak i da onda u 17 sati bežim od policije “, pita se Savanović koji apeluje na nadležne da što pre nađu rešenje, jer radova u voćnjacima i na njivama ima sve više.

Nekoliko poljoprivrednika iz Dragačeva za Bolju zemlju kaže da za sada nisu tražili dozvole kako bi u svojim poljima ostajali i posle 17 časova. Trude se da posao završe do policijskog časa, ali ih brine kako će dobijati dozvole, posla će biti sve više i pitaju se ko će još imati vremena da svaki dan šalje zahteve. Nadaju se da ih policija neće “juriti”, ali opet su i svesni trenutne situacije.

Foto:Pixabay

Sa stokom posao i tokom noći

U slučnoj situaciji su i poljoprivrednici koji se bave stočarstvom, pa se Boljoj zemlji javio i Zoran iz Novog Bečeja, uputivši nas na njegov problem.

„Imamo registrovano poljoprivredno gazdinstvo sa 40-tak muznih krava, dosta junica, bikova i teladi. U tom poslu nam svakodnevno pomaze jedan čovek (a povremeno još dvojica) koji za svoje usluge ne dobijaju platu, već im mi kao protiv- uslugu vršimo obradu njihovih parcela, jer nemaju svoju mehanizaciju. Dok je zabrana kretanja bila od 20 sati do 5, nije bio problem, a šta će biti sad kad se to skraćuje, evo već je od 17 do 5, a za ubuduće se ne zna. Da li to znači da krave treba da ostanu nepomužene, s obzirom na to da sam vlasnik ne može da odradi sav posao?“, navodi Zoran.

On dodaje da rad oko stoke kreće ujutru od 5,30 do 9 sati, a popodne od 15,30 do 19 časova i pita se kako će čovek koji im pomaže da se vrati na vreme kući a da ga ne uhvati policijski čas.

Foto: Pixabay

Sa druge strane na sajtu ministarstva poljoprivrede stoje dva obaveštenja, jedno za stočare i pčelare, a drugo za voćare i povrtare.

„U slučaju obavljanja neophodnih poslova iz oblasti stočarstva tokom perioda zabrane kretanja (17:00-05:00 časova), svaki poljoprivredni proizvođač je dužan da podnese zahtev za odobrenje kretanja Sektoru za poljoprivrednu inspekciju. Internet adresa za podnošenje elektronskog zahteva za odobrenje kretanja za poljoprivredne proizvođače iz oblasti stočarstva je : http://stocarstvo.registar-uzb.rs/. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je omogućilo poljoprivrednicima da sa bilo kog računara ili prenosivog uređaja podnesu zahtev za odobrenje kretanja. Dozvola kretanja će važiti samo za navedeni dan u periodu od 17:00 do 05:00 časova. Rok za odgovor na podneti zahtev je do 48 časova od prijema poruke“, navodi se na sajtu Ministarstva.

Dalje se dodaje da je u navedenoj elektronskoj prijavi, neophodno popuniti sva obavezna polja u cilju dobijanja dozvole za kretanje sa ciljem sprovođenja poslova u stočarstvu (muža domaćih životinja i radovi na pčelinjaku).

„Svako lice koje bude dobilo dozvolu za rad tokom zabrane kretanja biće obavezno da tokom kretanja sa sobom ima i radni nalog. Spisak informacija koje mora da sadrži nalog možete preuzeti – ovde„, navodi se na sajtu nadležnog ministarstva.

Foto: Pixabay

Telefoni za voćare i povrtare

Kada je u pitanju voćarstvo i povrtarstvo, na sajtu se navodi da u u slučaju primene neophodnih agrotehničkih mera, a posebno radi zaštite od mraza, tokom perioda zabrane kretanja svaki poljoprivredni proizvođač (vlasnik ili korisnik zasada ili druge poljoprivredne površine) je dužan da podnese zahtev za odobrenje kretanja Upravi za zaštitu bilja putem elektronskog zahteva koji je dostupan na internet adresi http://agromere.registar-uzb.rs/, odnosno na odgovarajući broj telefona, sa priloženog spiska, prema odseku odnosno okrugu za koji se traži dozvola za kretanje.

„U navedenoj prijavi potrebno je navesti ime i prezime lica, broj lične karte i adresu sa koje će se kretati u periodu od 17:00 do 05:00 časova, broj poljoprivrednog gazdinstva (BPG), lokaciju gde će se sprovoditi agrotehničke mere, kao i vreme i dan kada će biti sprovedene mere. Dozvola kretanja će važiti samo za navedeni dan u periodu od 17:00 do 05:00 časova. Rok za odgovor na podneti zahtev je do 48 časova“,navodi se na sajtu ministarstva.

Foto:Pixabay

Spisak telefona na koje se može podneti prijava:
Okruzi: Južnobački, Srednjebanatski, Južnobanatski, Severnobanatski, Severnobački, Zapadnobački i Sremski – kontakt telefon 064/88-18-449

Okruzi: Grad Beograd, Podunavski, Braničevski, Zaječarski, Borski, Pomoravski, Nišavski, Jablanički, Pčinjski, Toplički i Pirotski – kontakt telefon 064/88-18-486

Okruzi: Mačvanski, Moravički , Kolubarski, Zlatiborski, Rasinski i Raški – kontakt telefon 064/88–18–412.

Svako lice koje bude dobilo dozvolu za rad tokom zabrane kretanja biće obavezno da tokom kretanja sa sobom ima i radni nalog. Spisak informacija koje mora da sadrži nalog možete preuzeti – ovde.

#odgovornonovinarstvo