Naslovna Vesti Poljoprivrednici protestuju u Indiji: šta znamo?

Poljoprivrednici protestuju u Indiji: šta znamo?

106
0

Nezadovoljni poljoprivrednici iz druge najmnogoljudnije zemlje sveta su protestvovali u utorak, sa vatrenim ishodima. Policija je ispaljivala suzavac na stotine protestujućih paora koji su se uputili ka Nju Delhiju, zahtevajući bolje cene za svoje proizvode.

Najnovija serija protesta poljoprivrednika dolazi samo nekoliko meseci pre sledećih opštih izbora, na kojima se očekuje da će premijer Narendra Modi osvojiti svoj treći mandat. Ipak, njegova vlada želi da izbegne bilo kakav veći sukob sa poljoprivrednicima koji možda ne uvek glasaju kao jedan blok, ali ipak uživaju značajan uticaj u ruralnim područjima gde živi većina Indijaca. Administracija Modija takođe teži da spreči ponavljanje protesta koji su trajali godinu dana od 2020. do 2021. kada su proizvođači primorali vladu da povuče zakone koji su imali za cilj liberalizaciju velikih poljoprivrednih tržišta.

YouTube Screenshot
Izvor: The Guardian

Indijski poljoprivrednici u nizu svetskih paorskih protesta

Lideri poljoprivrednih sindikata traže garancije, podržane zakonom, za veću državnu podršku ili minimalnu otkupnu cenu useva.

Vlada svake godine objavljuje podršku za više od 20 useva kako bi postavila referentnu tačku, ali državne agencije kupuju samo pirinač i pšenicu po podršci, koristeći se time samo oko 7% poljoprivrednika koji gaje te useve.

YouTube Screenshot
Izvor: AFP News Agency

Državne agencije kupuju ova dva osnovna useva po fiksiranim minimalnim otkupnim cenama vlade kako bi napravile rezerve za vođenje najvećeg svetskog programa socijalne pomoći u hrani koji pruža besplatni pirinač i pšenicu za 800 miliona Indijaca. Ovo košta vladu 24.7 milijardi dolara godišnje – njen najveći izdatak za subvencije.

Kada je administracija Modija 2021. povukla zakone o poljoprivredi nakon najdužih protesta poljoprivrednika u Indiji u poslednjih nekoliko godina, vlada je rekla da će formirati panel poljoprivrednika i vladinih zvaničnika kako bi pronašli načine da se osiguraju podrške za sve proizvode. Poljoprivrednici optužuju vladu da sporo ispunjava tu obećanu obavezu.

AI generisana fotografija
Softver: Stable Diffusion

Stručnjaci za poljoprivrednu politiku tvrde da je kupovina svih poljoprivrednih proizvoda po minimalnim otkupnim cenama koje postavlja država ekonomski neodrživa. Protesti poljoprivrednika u Indiji poklapaju se sa sličnim demonstracijama njihovih kolega u Evropi, ali, osim rastućih troškova uzgoja, zabrinutosti koje iznose evropski i indijski poljoprivrednici su različite.

Ima li još zahteva?

Poljoprivrednici, uz sve navedeno, zahtevaju i da vlada ispuni svoje obećanje da će dvostruko povećati njihove prihode, ističući da su troškovi uzgoja porasli tokom poslednjih nekoliko godina dok su prihodi ostali isti, što je dovelo do toga da poljoprivreda postane neisplativ posao.

AI generisana fotografija
Softver: Hotpot.ai

Godine 2016. vlada Modija je obećala da će povećati investicije u ruralni razvoj. Izvorna namera je bila da se do 2022. godine udvostruče prihodi poljoprivrednika. Takođe insistiraju da Modijev kabinet garantuje najmanje 50% profita iznad ukupnih troškova proizvodnje. Uz to su zatražili i da vlada preduzme korake protiv federalnog ministra. Podsećamo, njegov je sin uhapšen tokom protesta 2021. godine zbog optužbi da je pregazio i ubio četiri poljoprivrednika koji su protestovali.

Poljoprivrednici ne žure se vratiti na selo kako bi obrali svoje useve, budući da imaju dovoljno vremena. Novi usev pšenice bit će spreman za žetvu za samo mesec dana.

Photo by rc.xyz NFT gallery on Unsplash

Od 2021. godine, indijski poljoprivrednici postigli su veštinu u jačanju i održavanju protestnih kampova duž autoputeva, dok istovremeno brinu o svojim usevima. Kako bi umirila protestante, vlada bi mogla pristati da im isplati dodatni bonus iznad minimalne otkupne cene za 2024. godinu. Ove godine, minimalna otkupna cena pšenice postavljena je na 2.275 rupija (blizu 3000 dinara) po 100 kg. Ovo je za 7% više nego u 2023. godini.

Izvor: Rojters