Naslovna Poljoprivreda Poljoprivrednici se žale: „GDE SU NAM PARE?!“

Poljoprivrednici se žale: „GDE SU NAM PARE?!“

474
0

Poljoprivrednici u Srbiji rekli su juče da je mali broj njih dobio novac na ime subvencija po hektaru, a da kasni i povraćaj akcize za kupljeno gorivo. Miroslav Matković, koji je na čelu Udruženja poljoprivrednika Subotice, izjavio je za Betu da je ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković obećala da će subvencije biti isplaćene do 1. aprila kako bi poljoprivrednici imali novac za setvu. Međutim, do sada je samo oko 15% članova tog udruženja primilo te subvencije.

„Subvencije se isplaćuju po malo, znam da je, što se tiče članova našeg udruženja, novac dobilo tek oko 15% njih, a Tanasković je obećala da će nam isplatiti do 1. aprila da bi se pripremili za prolećnu setvu“, rekao je on.

Izvor: Shutterstock/Photo-Video-Graphers

I opet, poljoprivrednici izvlače deblji kraj

Matković je istakao da se i povraćaj akcize na kupljeno gorivo zadržao, iako je dogovor poljoprivrednika i Vlade Srbije bio da se taj novac vrati u roku od 14 dana nakon kupovine.

Dragan Kleut, predsednik Saveza udruženja poljoprivrednika Banata, izjavio je da čak 80% poljoprivrednika, među kojima su oni koji su već dobili rešenja za subvencije, kao i oni koji još čekaju ta dokumenta, još uvek nije dobilo novac.

Izvor: Pixabay

„Nismo dobili ni prvi deo subvencije od 18.000 dinara po hektaru, o drugi deo od 17.000 dinara, namenjen za kupovinu semena, niko i ne pominje iako je dogovorena ukupna subvencija od 35.000 dinara po hektaru“, naglasio je Kleut.

Prema njegovim rečima, ni povraćaj akcize ne odvija se u predviđenom roku od 14 dana, te postoje poljoprivrednici koji su kupili dizel i nakon 40 dana nisu dobili povraćaj od 50 dinara po litru, kako je bilo dogovoreno.

Photo by engin akyurt on Unsplash

Kleut je naglasio da se sezona setve približava, ali da je situacija „katastrofalna“ jer su cene pšenice i kukuruza veoma niske, što znači da poljoprivrednici nemaju dovoljno novca za pripremu za prolećne radove.

Problemi preko problema

Poljoprivrednici su istakli da je proces povraćaja akcize složen i da većina mora tražiti pomoć od poljoprivrednih službi. Objasnili su da kada kupe gorivo na pumpi, taj račun se automatski evidentira u eAgraru pod njihovim brojem gazdinstva, ali novac se ne vraća automatski, već je potrebno podneti zahtev da je gorivo kupljeno za određenu površinu.

Image by Markus Distelrath from Pixabay

Takođe, u eAgraru se sporo proveravaju i parcele koje su iznajmljene. Sporo se proveravaju i one za koje postoji uredno sklopljen ugovor o zakupu kod notara. Nakon što se odobri pravo na subvenciju, rešavanje stvarno komplikovanih slučajeva postaje izazovno.

U 2023. godini, nakon protesta poljoprivrednika koji su blokirali nekoliko putnih pravaca traktorima, postignut je dogovor s Vladom Srbije. Prema tom dogovoru, poljoprivrednicima će biti dodeljene subvencije od 35.000 dinara po hektaru, a gorivo će biti jeftinije. Konkretno, poljoprivrednici će za dizel plaćati 179 dinara po litru na pumpama Naftne industrije Srbije. Ali će im biti vraćeno 50 dinara po litru na ime akcize.

YouTube Screenshot
Izvor: Srbobran Danas

Poljoprivrednici su zahtevali oslobođenje od plaćanja akcize na gorivo, ali Vlada Srbije nije pristala na tu opciju. Umesto toga, ponudila je mogućnost da poljoprivrednici kupe gorivo po punoj ceni od 179 dinara po litru. Ali će im biti vraćen deo akcize od 50 dinara po litru naknadno.

Izvor: Danas