Naslovna Poljoprivreda Poljoprivrednici traže od vlade odgovor za nisku otkupnu cenu pšenice

Poljoprivrednici traže od vlade odgovor za nisku otkupnu cenu pšenice

676
0

Razgovor između Vlade i predstavnika sedam udruženja poljoprivrednika Srbije o problemu neprodate pšenice održaće se 7. juna. Stranke će prodiskutovati i nisku otkupnu cenu pšenice za ovogodišnji rod.

Među sagovornicima prisustvovaće predstavnici Udruženja poljoprivrednika iz Stiga, Udruženja poljoprivrednih proizvođača iz Subotice, Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije, Saveza udruženja poljoprivrednika Banata, Udruženja za opstanak stočara, Udruženja „Naše mleko“, Udruženja proizvođača mleka iz Šumadije i Pomoravlja i Udruženja za opstanak stočara.

Nedeljko Savić, predsednik Udruženja poljoprivrednika iz Stiga, naglasio je da je cena pšenice po kilogramu „bezobrazno niska“ i skrenuo pažnju na zabranu izvoza ove namirnice na svetsko tržište koja je stupila na snagu prošle godine. „Sada ‘diktiraju’ nisku cenu od 17 dinara za novi rod kako bi umanjili gubitak“, dodao je Savić.

Foto: Bolja zemlja

Pšenica u brojkama

Na evropskom tržištu, cena pšenice je u proseku znala da dostigne i maksimum od 40 dinara, povremeno i prelazeći preko, ali da je Vlada Srbije zabranila izvoz strahujući da će doći do nestašice. Savić naglašava da su stručnjaci kritikovali ovaj potez, kao i to da je bilo dovoljno zaliha pšenice za 2022. godinu. Dodaje da sada izvoznici nude nisku otkupnu cenu ne bi li smanjili gubitak koji su pretrpeli prošle godine.

Podsetićemo da je prošle nedelje na produktnoj berzi pšenica zauzimala najveći udeo u obimu trgovanja. Ovom namirnicom se trgovalo u rasponu od 19.5 i 20.5 dinara po kilogramu, odnosno za 2-3 dinara više nego početkom ove nedelje. Ponder cena se kretala u sličnim rasponima, a primećen je pad od 3.2% u odnosu na prethodnu nedelju.

psenica polje

Nezadovoljstvo ratara ne jenjava, čak i nakon najave o povećanju subvencija po hektaru. Problemi srpskih ratara i poljoprivrednika uopšte su bili vruća tema već duže od godinu dana. Kako je u februaru prošle godine potpredsednik Stranke slobode i pravde Dejan Bulatović naglasio, ratarstvo u Srbiji je „u nikad gorem položaju“, okrivljujući za to trenutnu vladajuću strukturu. Premda ima pomaka ka napretku, udruženja ratara, stočara i drugih poljoprivrednika smatraju da vlada treba da uradi više.

 

Izvor: Danas

Pogledajte i: Nastavlja se negativni cenovni trend primarnih proizvoda