Naslovna Vesti Poljoprivrednici u problemu: hoće li biti novih protesta?

Poljoprivrednici u problemu: hoće li biti novih protesta?

365
0

Poljoprivrednici, predstavnici pojedinih udruženja, izjavili su da ne isključuju novi protest jer su nezadovoljni rezultatima dogovora sa ministarkom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelenom Tanasković. Budući da je otežana prijava parcela u sistem eAgrar za subvencije po hektaru, a pritom i kasni povraćaj akcize, država im je ponudila kredite po kamati od 3%. Podsećamo, poljoprivrednici koji su trenutno nezadovoljni tražili su pozajmicu s 1% kamate.

Goran Filipović, predsednik udruženja Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije, izjavio je agenciji Beta da postoji mnogo problema koji ne idu prema planu. „Mnogi poljoprivrednici ne mogu da registruju parcele u e-agrar, jer obrada sporo teče, a za sedam dana ističe rok. Pojedini su kupili gorivo u januaru, pa i pored obećanja da će se vratiti 50 dinara akcize po litru za 14 dana prošlo je tri nedelje i ko zna koliko će još proći dok ne dobiju novac. Ako se i subvencije ne isplate po dogovoru do 31. marta revolt će preći u protest,“ dodao je Filipović.

Izvor: Klub 100P Plus

Žestoke tenzije

On je dodao da se digitalizacija agrara u ozbiljnim zemljama pripremala tri godine, dok je u Srbiji ubrzano sprovedena za nekoliko meseci. Zbog toga se poljoprivrednici suočavaju s poteškoćama u korišćenju računara. Takođe, istakao je da su savetodavne službe pretrpane, pa je čekanje satima neizbežno. To je posebno tačno sada kada je počela obrada zemljišta za prolećnu setvu.

Podsetio je da je država obećala kredite bez obzira na godine starosti, dok sada zahteva da poljoprivrednik za pasivna područja ne bude stariji od 40 godina.

Izvor: Shutterstock/librakv

„Posebno nas je uvredila izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da poljoprivrednici očekuju penziju, a ne plaćaju doprinos. Nismo plaćali doprinos jer nas je agrarna politika dovela do stanja da nemamo novca da platimo. Uzeli su nam sve ratarske proizvode budzašto, kukuruz je bio 17 dinara po kilogramu, pa je cena pala na 15, a govore i da će pasti i na 13 dinara“, naglasio je Filipović.

Istakao je da poljoprivredni proizvođači ne zahtevaju da im se u penzijski staž računaju godine za koje nisu platili doprinose, već da se te godine izuzmu i dugovi otpišu.

Foto: Freepik/(photo

„Bićemo spremni na sve“

Predsednik Udruženja poljoprivrednika Subotice Miroslav Matković izjavio je da je premijerka Ana Brnabić obećala kredite sa jedan odsto kamate, a ne sa tri odsto kako se sada nudi.

„Ministarstvo je pre dva dana objavilo da će subvencionisati kredite banaka, ne navodeći koje su to banke, da li su krediti kratkoročni ili dugoročni. A predviđeno je ograničenje u zavisnosti od starosti. Ne znamo kako da unosimo račune za drugi deo subvencija… Mnogo stvari je nedifinisano, pa tumači ko kako stigne“, rekao je Matković.

Image by Kurt Bouda from Pixabay

Dodao je da se ponuda države „može tumačiti tako što će nam dati platu od 150.000 dinara, ako nemamo više od 25 godina starosti“.

Naveo je da je resorno ministarstvo trebalo u decembru prošle godine da ima jasan plan o podsticajima u poljoprivredi, „umesto da se sada tumače ponude i zahtevi, a za tri nedelje treba da počne prolećna setva“.

Adama Srbija
Adama Srbija

„Moraćemo ponovo da tražimo sastanak sa Tanasković iako imam utisak da su ti razgovori neefikasni i ispada da mi tamo ćaskamo jer oni obećaju, a ne ispune zahteve. Tako gube poverenje kod nas, a mi pregovarači kod poljoprivrednika“, rekao je Matkovć.

Član Upravnog odbora Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije Đoka Ćurčić rekao je da mnogi poljoprivrednici, koji su uneli parcele u eAgrar, danima čekaju da „pozelene“. Kako tvrde, usporena obrada podataka drži te parcele u „žutom“.

Izvor. SRDA

„Još nismo svi ‘pozeleneli’, ozbiljan je cirkus. Kad istekne rok za registraciju parcela, 29. februara, bićemo spremni na sve“, rekao je Ćurčić.

Subotički poljoprivrednici preuzeli inicijativu

Kako navode subotički mediji, Udruženje poljoprivrednih proizvođača iz ovog mesta je poslalo dopis Ministarstvu poljoprivrede. Dotični dokument sadrži više pitanja, sve ključnije od ključnijeg.

foto: J. El Omari
foto: J. El Omari

U saopštenju koje su poljoprivrednici poslali, istaknuto je da traže ubrzanje procesa verifikacije novih parcela u eAgrar sistemu. Zatražilo se i objašnjenje zašto su dobili nove zadatke vezane za odvodnjavanje i zašto se sredstva za refundaciju goriva ne isplaćuju u planiranom roku, potvrđeno je FoNetu.

Poljoprivrednici su uputili ovo saopštenje nakon internog sastanka. Istakli su da verifikacija novih parcela ne bi trebalo da traje duže od sedam dana. Što se tiče odvodnjavanja, Udruženje tvrdi da, i pored obećanja o izmenama Zakona o naknadi za odvodnjavanje prema sporazumu iz maja 2023. godine, poljoprivrednici još uvek dobijaju račune za prvi kvartal 2024. godine.

Photo by engin akyurt on Unsplash

„Na sastanku je usaglašeno da uputimo zahtev da se ukine limit za kupovinu subvencionisanog goriva na NIS-ovim pumpama, koji je sada 400 litara dnevno. Jer je dogovor bio da to bude ukinuto od 1. januara 2024. godine“, navodi se u saopštenju.

Poljoprivrednike interesuje kada će ova uredba biti primenjena. „Postoje brojni slučajevi. To smo kao informaciju dobili i od drugih udruženja poljoprivrednika u zemlji. Kažu da ima neisplaćenih subvencija za prošlu godinu po više osnova. Da li će i kada to biti rešeno?“, upitali su poljoprivrednici.

Ministarstvu su dali rok od tri dana da odgovori na ova pitanja.

Izvori: Beta, 021