Naslovna Poljoprivreda Poljoprivrednici u Subotici: održana diskusija o budžetu za 2024. godinu

Poljoprivrednici u Subotici: održana diskusija o budžetu za 2024. godinu

165
0

Poljoprivrednici-članovi 7 udruženja iz Vojvodine, potpisnika majskog sporazuma sa Vladom Srbije i nadležnim ministarstvom, održali su sastanak u Subotici. Sastanak je održan povodom najave Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da će na zajedničkom sastanku ove nedelje sa ostalim udruženjima razmotriti raspodelu budžetskih sredstava za agrar u narednoj godini.

Takođe, razgovaralo se o daljim pregovorima s ministarstvom, posebno o zakonskim aspektima onoga što je prethodno dogovoreno na nedavnom sastanku s premijerkom Anom Brnabić i ministarkom Jelenom Tanasković u Kisaču.

Adama
Adama

Kakav dogovor su subotički poljoprivrednici postigli?

Miroslav Matković, predsednik Skupštine Udruženja poljoprivrednika Subotica, izjavio je za Tanjug da očekuju poziv od ministarstva za sastanak o budžetu, ali i dodatna objašnjenja o kriterijumima kojima su odabrana udruženja koja će učestvovati na tom sastanku.

Očekuju da Vlada pre sastanka o budžetu usvoji odgovarajući akt za implementaciju dogovora postignutog na nedavnom sastanku s premijerkom Anom Brnabić i ministarkom poljoprivrede Jelenom Tanasković u Kisaču.

Foto: Pixabay

„Kako će se isplaćivati drugi deo subvencije, u iznosu od 17.000 dinara, rečeno je kroz račune za sertifikovano seme pšenice. Tražili smo od vlade i da izdaju garanciju da učesnici protesta u novembru neće biti kažnjavani. To se još nije desilo. Ostaje svakako i uređenje berze, trebalo bi da već postoje neki konkretni koraci u tom pravcu,“ naglasio je Matković.

Udruženja očekuju poziv do srede za sastanak o budžetu, planiranom između 11. i 15. decembra. Naknada za odvodnjavanje umanjena je za 50%, a formirana je radna grupa za uređenje tržišta žitarica. Ograničena je cena nafte na 179 dinara po litru, uz povraćaj dela akcize od 50 dinara. „Drugi sastanak radne grupe za uređenje tržišta žitarica bi trebalo da bude 21. decembra. S obzirom da su na prvom sastanku izneti predlozi obe strane, i da imamo saglasnost Produktne berze o tome da problemi postoje, očekujemo konkretan predlog na predstojećem sastanku,“ rekao je Matković.

Foto: Pixabay

Dugovi PIO fondu istaknuti

Na sastanku u Kisaču pokrenuta je tema dugovanja PIO fondu. Ponuđena je opcija otplaćivanja duga u 60 rata, uz otpis kamate. „Ipak, neki poljoprivrednici imaju dugove i do tri miliona dinara, i pitanje je da li mogu da isplate taj dug i na 60 rata. Trebalo bi razmotriti posebno i takve slučajeve,“ veli predsednik Skupštine Udruženja.

Mileta Slankamenac iz Inicijative za opstanak poljoprivrednika ističe očekivanja ove organizacije. Naime, traže potrene informacije o merama preduzetim po dogovoru iz Kisača. Nadležno ministarstvo, kako naglašava, je u obavezi da ih obaveštava blagovremeno o svemu.

Izvor: AgroTV