Naslovna Mehanizacija Poljoservis „Kljakić“: opravka i održavanje agrarne meanizacije

Poljoservis „Kljakić“: opravka i održavanje agrarne meanizacije

187
0

Domaći agrarni proizvođači neretko navode da im se najčešći i najozbiljniji problemi u uzgoju vrte oko neadekvatne mehanizacije. Nekad je u pitanju zastarelost mašina, a nekad nemogućnost da se neke osnovne stvari isfinansiraju. „Bolja zemlja“ je na ovu i više tema razgovarala sa Zoranom Popovićem, mehaničarom iz poljoservisa „Kljakić“ u Futogu.

Ključni koraci u održavanju mehanizacije

Popović je isprva skrenuo pažnju na različite tipove pregleda koji se obavljaju na mašinama, bile one samohodne ili priključne. Od tipova, napravio je podelu na tri konkretna dela, uzevši učestalost odrađivanja pregleda:

  • Dnevni
  • Sezonski
  • Zimski pregled.
Foto: Bolja zemlja

Po pitanju dnevnih pregleda, Popović je skrenuo pažnju da su u pitanju manje provere, poput merenja nivoa ulja u motoru, menjaču i sl. Ove provere se obavljaju, kako im ime nagoveštava, svakog dana pre odlaska na njivu i nakon završenog posla. Po pitanju sezonskih tipova, tu su proletno i jesenje pregledanje mašina, od kojih je drugo komplikovanije od prvog jer zahteva overu više parametara. Zimsko održavanje, odnosno period pred prezimljavanje mašine, je ključno i mora se obavljati uvek. Sagovornik navodi i podelu na tzv. male i velike redovne servise. „Veličina“ servisa se odnosi na nivo problema i komplikovanost koraka ka saniranju istog.

Prezimljavanje kod mašina, istakao je naš sagovornik, zahteva nekoliko koraka:

  • Dijagnostika
  • Defektaža
  • Rasklapanje spornog sistema
  • Zamena kritičnog dela
  • Testiranje mašine pred kraj.
Foto: Bolja zemlja

Problem sa modernim mašinama

U nastavku izjave, Popović je istakao da se za overu mašina koriste razni dijagnostički sistemi. Tu spadaju, kako je naveo, tzv. univerzalni i specijalizovani sistemi za dijagnozu. Specijalizovani, prema njegovoj tvrdnji, služe za individualne modele, pa i brendove mašina. Sa druge strane, univerzalni sistemi pokrivaju više mašina iako one ne potpadaju pod isti brend.

Tokom izlaganja, naš sagovornik je upozorio na potencijalne probleme sa modernim poljoprivrednim mašinama. Naime, za razliku od zastarelih modela koji se i dalje koriste, nova vozila i priključne mašine su znatno složeniji, što popravke i dijagnosticiranje problema uopšte čini mnogo težim za mehaničare.

Foto: Bolja zemlja

Naravno, Popović je još mnogo toga izložio glede mehanizacije i održavanja poljoprivrednih mašina. Za više informacija, bacite pogled na naš zvanični YouTube kanal.

Prethodni tekstMlečno govedarstvo cveta! Nekome niske cene kukuruza i pšenice zapravo i znače nešto
Sledeći tekstOprani krompir – sigurna zarada! „NOVI Trading d.o.o“