Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija Pomeren rok za IPARD, cena hleba, novi konkurs: vesti za petak

Pomeren rok za IPARD, cena hleba, novi konkurs: vesti za petak

112
0

Do kad je pomeren rok za prijavu za IPARD? Koliko sada iznosi hleb u Srbiji, po novoj uredbi Vlade? I šta Pokrajina sada finansira? Saznajte u novim vestima.

Izvor: IPARD Srbija – zvanični Instagram nalog

Prvo malo IPARD

Prvi javni poziv za podnošenje zahteva za IPARD podsticaje za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, objavljen 23. februara 2024. godine, menja se u delu koji se odnosi na rok za podnošenje zahteva. Prema ovom Javnom pozivu, zahtevi za odobravanje prava na podsticaje mogu se podnositi do 21. juna 2024. godine.

Javni poziv obuhvata investicije u fizičku imovinu i prihvatljive troškove za izgradnju i opremanje objekata, podizanje novih ili obnavljanje postojećih višegodišnjih proizvodnih zasada voća, kao i matičnih zasada viših fitosanitarnih kategorija sadnog materijala voća i grožđa. Takođe, investicije u nabavku opreme mogu biti deo ovog poziva, ali samo u kontekstu izgradnje objekata ili podizanja višegodišnjih zasada. Sektori obuhvaćeni ovim pozivom uključuju mleko, meso, voće, povrće, žitarice, industrijsko bilje, grožđe, jaja i ribarstvo.

Izvor: Shutterstock/librakv

Dodatne informacije o Javnom pozivu i izmenama mogu se dobiti putem telefona Info-centra Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (011/260-79-60 ili 011/260-79-61), kao i kontakt centra Uprave za agrarna plaćanja (011/30-20-100 ili 011/30-20-101), svakog radnog dana od 7:30 do 15:30 časova.

Onda malo hleba

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna T-500, kojom je propisana maksimalna maloprodajna cena od 54 dinara i proizvođačka cena od 46,31 dinar. Takođe, Vlada je odlučila da interveniše prodajom 64.000 tona pšeničnog brašna proizvođačima koji prave hleb od ove vrste brašna, kako bi se ublažile negativne posledice po proizvođače.

Image by Couleur from Pixabay

Usvojena je i izmenjena Uredba o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica, s ciljem zaštite tržišta i sprečavanja poremećaja u formiranju cena roba ključnih za snabdevanje potrošača, posebno onih iz siromašnijih socijalnih kategorija, saopštila je Vlada. Dodaje se da, s obzirom na to da je uredba o ograničenju cena proizvoda već na snazi, ove izmene neće uticati na povećanje troškova lične potrošnje potrošača.

A potom malo para

Na štandu Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo u Hali „Master“ Novosadskog sajma, korisnicima su uručeni ugovori za nabavku opreme i mašina za preradu mesa i mleka na gazdinstvima u Vojvodini. Podsekretar Aleksandar Panovski je prilikom dodele ugovora naglasio da je sav predviđeni budžet za ovaj projekat uspešno raspoređen. Rekao je da su dodelili sedam ugovora i da je ove godine iz pokrajinskog budžeta izdvojeno 10,6 miliona dinara za ovu namenu.

Izvor: Shutterstock/ValentinaPopovic

Tom prilikom je podsekretar podsetio da Sekretarijat realizuje ovaj konkurs od 2016. godine. Naglasio je da je do sada opredeljeno preko 130 miliona dinara za prerađivače mesnih i mlečnih proizvoda u Vojvodini. Panovski je istakao da se kroz dodatu vrednost u preradi mleka i mesa unapređuje ekonomska delatnost poljoprivrednih domaćinstava. Objasnio je da cilj konkursa uključuje:

  • poboljšanje kvaliteta mesa i mleka
  • povećanje stočnog fonda
  • proširenje asortimana novih proizvoda
  • pomoć u brendiranju proizvoda
  • povećanje životnog standarda na selu i ruralnim područjima.

Panovski je naknadno izjavio da nastoje da domaćinstvima olakšaju proboj na tržište i omoguće stabilnije poslovanje. Neki korisnici su istakli značaj ovih podsticaja, napominjući da bez njih ne bi mogli nabaviti potrebnu opremu za proizvodnju. Sredstva će biti iskorišćena za nabavku komora za čuvanje mesa u preradi suhomesnatih proizvoda, ledomata i opreme za proizvodnju polutvrdih sireva.

Izvori: AgroTV, AgroFin (1, 2)