Naslovna Vesti Pomoć poljoprivrednicima biće isplaćena do kraja sledeće nedelje

Pomoć poljoprivrednicima biće isplaćena do kraja sledeće nedelje

Jednokratna novčana pomoć poljoprivrednicima biće isplaćena do kraja naredne nedelje.

308
0
Foto: Pixabay

Povrtari, stočari i pčelari do kraja nedelje dobiće jednokratnu novčanu pomoć koja treba da im pomogne da ublaže posledice koje su nastale zbog proglašenja pandemije virusa COVID-19.

“Isplata povrtarima je počela i očekujemo da do kraja sledeće nedelje izvršimo isplatu ovim grupama poljoprivrednika“, rekla je na online konfrenciji “Svet hoće domaće” Biljana Petrović,  direktorka Uprave za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede.

Ona je podestila da je doneta mera da poljoprivrednici ne odlaze u Upravu za trezor i podnose zahtev za subvencije već da to učine putem mejla, ako su podnosili zahtev u prethodnim godinama.

Vlasnici plastenika u zavisnosti od veličine zatvorenog prostora dobiće do 90.000 dinara. Mlekari će za krave dobiti po 3.000 dinara, a maksimalno 30.000, dok stočari za ovce i koze dobijaju po 500, a maksimalno 20.000 dinara. Za pčelare koji imaju više od 70 godina izdvojeno je 800 dinara po košnici i maksimalno mogu dobiti do 20.000 dinara.

Prema njenim rečima poljoprivrednicima je na raspolaganju i kreditna podrška i to za registrovana poljoprivredna gazdinstva, fizička lica, preduzetnike i zadruge i pravna lica koja imaju registrivano poljoprivredno gazdinstvo.

“Cilj je bio da se poljoprivrednicima ponudi nešto zahvaljujući čemu mogu da pojačaju svoju proizvodnju ili je prošire. Ovakve uslove sa kamatom od jedan odsto na godišnjenm nivou ne bi trebalo niko da propusti” rekla je Petrović.

Ona je dodala da očekuje da će isplata kredita početi krajem naredne nedelje i da je preostalo da se uradi još tehnički deo posla, odnosno potpišu ugovori.