Naslovna Poljoprivreda Popis poljoprivrede u Kruševcu: trenutno stanje

Popis poljoprivrede u Kruševcu: trenutno stanje

481
0

U toku je popis poljoprivrede. Za prva tri dana, popisano je oko 3% poljoprivrednih gazdinstava. Prvi rezultati očekuju se već u januaru. Konačni rezultati popisa će biti obelodanjeni do kraja 2025. godine.

Popisivač Adam Milošević podelio je sa novinarima RTS-a kako obavlja svoje nove dužnosti. Svakodnevno obilazi poljoprivrednike u ataru Ribarske Reke, koji je nadaleko poznat po stočarskoj proizvodnji. „Cilj popisa je da se prikupi što više informacija o stanju poljoprivrede u Srbiji, da se zna koliko se obrađuje, broj goveda i svega ostalog u vezi s poljoprivredom,“ veli Milošević.

popis
YouTube Screenshot
Izvor: TV Subotica

Crkvina i Sušica takođe dobijaju popisivački „tretman“. Svaka druga kuća unutar ova dva naselja ima farmu. Preko hiljadu meštana, u 300 domaćinstava, uglavnom živi od poljoprivredne proizvodnje. „„Imam oko 40 grla stoke – telad, junice, muzne krave. Obrađujemo 20 hektara zemlje i to je porodični posao,“ navodi Dragiša Petrović, meštanin iz Sušice.

Njegov sameštanin, Živomir Petrović, je i sam dao izjavu za RTS. „Subvencije koje daje država, nije malo, da budemo realni, sada su malo više porasle. Daju 40.000 po matičnom grlu, onda opština daje za tele 10.000 da bude sutradan junica. Pomaže tako za hranu i daju, država daje 18.000 za obrađivanje zemljišta,“ veli zdušno Petrović tokom svog izlaganja.

Anketa za ažuriranje podataka popisa poljoprivrede
Anketa za ažuriranje podataka popisa poljoprivrede

Kako popis napreduje?

Popis poljoprivrednih gazdinstava, podsećamo, je zvanično otpočeo prvog oktobra. Prema pravilniku, trajaće tačno do 15. decembra ove godine. Poput gotovo svakog zvaničnog popisivanja u Srbiji, obavlja se metodom intervjua na terenu.

„Tako prikupljeni podaci oslikaće stanje u poljoprivredi i kao sumirani koristiće se za statističke analize. Tako će se omogućiti donošenje odgovarajućih odluka za podršku poljoprivrednoj proizvodnji i njenom daljem razvoju”, naglašava Ivana Pajić, zamenik načelnika Gradske uprave u Kruševcu.

Foto: Freepik/jannoon028

Na teritoriji grada Kruševca angažovana su 54 popisivača poljoprivrednih gazdinstava. Za prvih 15 dana popisano je 2.750 poseda. Ovaj iznos je čak 20% od ukupnog broja gazdinstava u ovoj opštini.

Izvor: RTS