Naslovna Mehanizacija Popravlja se 200ha kiselog zemljišta

Popravlja se 200ha kiselog zemljišta

421
0

Valjevska vlast i ove godine lokalnim poljoprivrednicima obezbeđuje krečni materijal za popravku plodnosti kiselog zemljišta. Ova delatnost se odvija u sklopu programa podrške poljoprivredi i ruralnom razvoju preko JP “Agrorazvoj – valjevske doline“.

Foto: Pixabay

Tretman kiselog zemljišta od ključnog značaja

Goran Marjanović, direktor preduzeća “Agrorazvoj–valjevske doline”., istakao je da kiselost zemljišta predstavlja jedan od najvećih i ograničavajućih faktora uspešne biljne proizvodnje. Dotični problem je izražen na parcelama u selima opštine Valjevo, naglašava direktor Marjanović. Ovo se posebno vidi u brdsko–planinskom području gde, prema agrohemijskim analizama, ima preko 60% kiselih obradivih parcela.

„Za nabavku oko 58 tona krečnog materijala, koji je podeljen vlasnicima 135 poljoprivrednih gazdinstava, ove godine je izdvojeno 5 miliona dinara,“ istakao je Marjanović. „Na ovaj način biće popravljeno oko 200 hektara. To je veoma značajna površina s obzirom da već nekoliko godina kroz ovu meru radimo na poboljšanju plodnosti poljoprivrednog zemljišta.“ U nastavku izjave, Marjanović je naglasio da su količine i preporuke za primenu krečnog materijala utvrđivane na osnovu rezultata agrohemijskih analiza zemljišta. U obzir su uzete i biljne kulture koje se nalaze na tretiranim parcelama.

Manja kiselost, veći prinosi

Marjanović je apostrofirao da je visoka kiselost jedan od glavnih uzroka niskih prinosa. Naime, na kiselom zemljištu biljke se slabije ukorenjavaju pa je i korišćenje hraniva veoma slabo Zarad uklona nedostataka ovakvog zemljišta, kao mera popravke preporučuje se kalcizacija, agromeliorativna mera kojom se vrši unošenje krečnog materijala u zemljište. Cilj kalcizacije je, kako naglašava Marjanović, odstranjivanje suvišne kiselosti koja štetno deluje na gajene biljke.

Nebojša Birčanin, zemljoradnik iz naselja Suvodanje, ističe da je nakon svih analiza utvrđeno da je zemljište u Valjevu previše kiselo. „Krečni materijal za popravku kiselosti zemljišta koristim već nekoliko godina,“ istakao je Birčanin. „Pokazala se kao dobra mera posebno kod lucerke. Povećan je prinos i produžen vek lucerišta. I ove godine konkurisao sam kod “Agrorazvoja” i dobio 500 kilograma krečnog materijala, koji ću na jesen zaorati u zemljište.“ U zaključku izjave, Birčanin naglašava da se za popravku kiselih zemljišta koristi 5 do 15 tona kalcijum–karbonata, te 7 do 17 tona saturacionog mulja i dve do četiri tone kalcijum–oksida. Dejstvo kalcifikacije, dodaje on, u proseku traje četiri do sedam godina.

Izvor: Blic