Naslovna Blog Porodica Ćirović i život u rezervatu Uvac

Porodica Ćirović i život u rezervatu Uvac

69
0

Petočlana porodica Ćirović živi u selu Akmačići, u Specijalnom rezervatu prirode Uvac. Marko i supruga mu Ivana u ovo selo došli su iz Slovenije. Za medije ističu da im ovaj vid života potpuno dogovara, mada ima i svojih izazova.

Izvor: Marko Ćirović – zvanična Instagram stranica

Marko Ćirović o životu u rezervatu, detaljnije

Tokom epidemije COVID-a, Ivana i Marko su donijeli odluku da napuste ugostiteljski posao u Sloveniji i presele se na imanje koje je Marko naslijedio. Iako je Ivana poreklom iz Banata, brzo se prilagodila planinskom okruženju.

„Prvi put sam bila u ovom kraju kada sam posećivala cimerku i prizor me je očarao. Kao da sam znala da će to biti moja sudbina. Ljudima danas pre svega fali upravo da se vrate prirodi“, veli Ivana Andrić Ćirović.

Izvor: Marko Ćirović – zvanična Instagram stranica

Marko i Ivana se pretežno bave stočarstvom i poljoprivredom, ponekad i seoskim turizmom, ali im posebno uživanje pruža sakupljanje čajeva i gljiva. Imaju oko 30 ovaca i koza, kao i isto toliko jarića i jagnjića. Trenutno se fokusiraju na ove aktivnosti, prateći takođe rast šumskih plodova svake godine. Iako su većinu znanja o uzgoju ovaca i koza stekli putem interneta, imali su i predznanje o poljoprivredi i gljivama. Naglašavaju da život u skladu s prirodom nije za svakoga i da se čovek ne može primorati na to.

I još malo o novom im životu

Andrić Ćirović je sa puno elana nastavila izjavu o njihovom odabiru da se dosele u rezervat. „Oboje volimo da idemo u prirodu i skupljamo pečurke, to nas smiruje. Ja volim da okopavam baštu bosa. Ne može čovek to na silu, neće ništa samo od sebe da se završi. Ako to radiš sa željom, kockice se vremenom slože. Bilo mi je teško nekoliko puta, ali nikad se nisam pokajala što sam došla ovde“, naglasila je.

Izvor: Marko Ćirović – zvanična Instagram stranica

Izolacija i netaknuta priroda rezervata odgovaraju Ivani i Marku, ali život u takvom okruženju nosi i svoje izazove, posebno infrastrukturne nedostatke u Ćirovićima. Marko ističe paradoksalnost situacije u kojoj su jezera stvorena radi proizvodnje struje, dok se sami suočavaju s problemima poput nedostatka pitke vode, električne energije i loše putne infrastrukture. Ipak, veruje u postojanje rešenja koja bi ne samo njima, već i čitavoj lokalnoj zajednici donela olakšanje.

Planovi Ćirovića uključuju proširenje stada koza na 50 grla, što smatraju dovoljnim za ozbiljan posao i dalji razvoj. Pritom, Marko ume i dobre fotke da uškljoca. Štaviše, na njegovom Instagram profilu možete i sami da vidite sve lepote Uvca.

Izvor: ZoomUE