Naslovna Blog Porodica Sićović: Ne napuštamo selo

Porodica Sićović: Ne napuštamo selo

206
0

Vladimir Sićović iz sela Močioci, kod Ivanjice, sa ocem majkom i suprugom se bavi stočarstvom, voćarstvom i poljoprivredom. Lepotu seoskog života shvatio je dok je bio dečak. Čak ni čari velikih gradova nisu uspele da kod njega promene tu sliku.

Na imanju koje se prostire na 12 hektara, porodica Sićović uzgaja svinje, ovce i krave. Pritom, bave se aktivno proizvodnjom mleka i mlečnih proizvoda. Naročito su poznati po izuzetnom domaćem siru, čak i u gradovima.

Foto: Pixabay

„Mogli smo da idemo u grad ali mi smo izabrali da ostanemo u selu i nastavimo sa porodičnim poslom a to bi isto savetovao mojoj ćerkici koja sada ima dve i po godine. Danas u selu žive mladi i obrazovani ljudi, koji stečenim znanjem unapređuju poljoprivrednu industriju i život na selu nije ni sličan kao što je bio nekada,“ izjavio je Sićović za medije.

Imanje Sićović prelazi na organsku poljoprivredu

Ni simbol ovog kraja nije izostao na porodičnom imanju Sićovića. Sem pomenutih kultura, ova porodica aktivno uzgaja i malinu na nekoliko hektara. Slatko i sok od ovog bobičastog voća služe se u kući tokom čitave godine. U domaćoj proizvodnji, naravno.

Traktori oranje

Iako od povrća imaju sve kulture za sopstvene potrebe, za prodaju uzgajaju jedino krompir. Za ovu kulturu konkretno zakupljuju oko 12 ha zemljišta.

Vladimir Sićović ne krije da ima mnogo toga da se radi na selu. Ali, kako ističe, nikom od ukućana rad ne pada teško. Sve poslove završava njihovih šest ruku, a kada dođe sezona branja malina i kupljenja krompira, uključe i nadničare kako bi se posao brže završio.

Foto: Freepik/freepik

Planovi porodice Sićović u budućnosti je da pređu kompletno na organsku i prerađivačku industriju. Iako će za to biti potrebno vreme rešeni su u svojoj zamisli a taj cilj već polako i sigurno sprovode.

Treba naglasiti da je Vladimir Sićović kandidat za „Najdomaćina 2023.“ Podsetićemo, U toku je izbor za najboljeg poljoprivrednika Srbije u pet kategorija. Ukupni nagradni fond iznosi 7.000.000 dinara, dok je glavna nagrada za „Najdomaćina Srbije“ 2.000.000 dinara. Kategorije su stočarstvo, ratarstvo, voćarstvo, povrtarstvo i organska proizvodnja, a prijave se vrše onlajn.

Izvor: Alo

Prethodni tekstUdruženje žena iz Priboja beleži nove uspehe
Sledeći tekstCirkularna ekonomija u ruralnim sredinama