Naslovna Poljoprivreda Stočarstvo i pčelarstvo Porodična farma u Kovačevcu

Porodična farma u Kovačevcu

820
0

Nenad Nenadović i njegova žena Vesna ugostili su nas na njihovoj porodičnoj farmi u Kovačevcu. Ovaj prijatan par pričao nam je o uzgoju svinja i plasteniku, kao i drugim životinjama koje gaje na farmi.

Nenad je počeo da uzgaja čistu rasu svinja, pijetrena i, na supruginu želju, duroka. Naime, mnogi ljudi su mu govorili da je durok agresivna vrsta, međutim Nenad se uverio u suprotno. Njegove krmače nisu agresivne, otporne su, krupne i inteligentne. Nenad ima „sve pohvale“ za ovu vrstu koju je nazvao „kraljem svinja“, dok Vesna o duroku govori: „Deca i suprug su mi na prvom mestu, pa ti duroci“. Za pijetrena su mu govorili da ima slabo srce, ali se on nije susreo sa tim problemom.

Na farmi gleda da svinjama u boksu bude udobno, bez klizanja, a prostirka je od žitne slame, što mnogo znači za svinje. Pored svinja gaje i kokoške, ćurke i zečeve.

Nenad kaže: „Najvažnije je da budeš čovek i da imaš toleranciju prema ljudima“. Iako je imao neprijatna iskustva sa drugim svinjarima, želi da bude saradljiv sa ljudima i da razmeni iskustva.

Njegova žena Vesna prijavila se na konkurs „Osnažimo žene sa sela“ i dobila plastenik sa celom opremom. Trenutno je posadila jagode, a na proleće će posaditi papriku i paradajz. Dan na selu počinje od šest sati, dugo traje, ali uz dobru organizaciju može da se živi lepo. Vesna vidi budućnost svoje porodice na selu.