Naslovna Blog Portugizer 16. put zvezda vojvođanskih vinara, 6. put u Irigu

Portugizer 16. put zvezda vojvođanskih vinara, 6. put u Irigu

121
0

Ko voli portugizer, uživaće ovog vikenda. U Irigu se po 16. put zaredom održava anualni „Mačkov Dan mladog portugizera“ za sve fanove ovog i ostalih vrsta mladih vina.

Izvor: Mačkov podrum – zvanični portali

Preko deceniju i po kvaliteta i tradicije

Manifestacija „Mačkov Dan mladog portugizera,“ koja je jedinstvena u Srbiji po posvećenosti mladom vinu i sorti portugizer, pokrenuta je pre 16 godina s ciljem širenja vinske kulture i tradicionalnih vrednosti. Ovogodišnji koncept manifestacije proširen je i obogaćen; od 12 časova, posetiocima će biti dostupna vinsko-gastronomska ulica, pružajući im priliku za degustaciju kako vina, tako i raznovrsnih specijaliteta. Na manifestaciji će i ovom prilikom biti proglašen novi vitez mladog portugizera. Za 2023. godinu, vitez će biti književnik i novinar Branko Rosić.

Đurđica Jojić Novaković iz vinarije „Mačkov podrum“ sa ponosom je istakla pojedinosti oko ove, sada već šesnaeste iteracije festivala. „Od 15 časova počinje program u okviru kog ćemo proglasiti pobednike na konkursu za najlepšu pesmu u vinu, koji organizujemo sa srpskom čitaonicom u Irigu, zatim ćemo proglasiti novog viteza mladog portugizera, držaćemo ceremoniju njegove inicijacije,“ naglasila je Jojić Novaković.

Izvor: Mačkov podrum – zvanični portali

Portugizer je nekada bila jedna od najzastupljenijih crvenih sorti na Fruškoj gori, dok ga danas nažalost ima samo u tragovima. „Svaki događaj koji u funkciji predstavljanja vina, njegovog afirmisanja je značajan za razvoj vinskog i vinogradarskog turizma, posebno sada kada na Fruškoj gori imamo jedan relativno stabilan proces razvoja vinogradarstva,“ naglasio je osnivač vinarije „Mačkov podrum“ Sava Jojić.

Fedor Pušić, šef kabineta predsednika opštine Irig, naglasio je da je opština prepoznala značaj te manifestacije, kako bi promovisali i ostale domaće proizvode. „Ova manifestacija je šesti put u Irigu, pre toga je bila u Novom Sadu. Dani portugizera je svetkovina gde dolazi veliki krug ljudi, ljubitelja vina koj žele nove kontakte,“ veli Pušić.

Izvor: Mačkov podrum – zvanični portali

Šta je portugizer?

Za neupućene, portugizer je sorta crvenog grožđa koja vodi poreklo, kako ime kaže, iz Portugala. Ova sorta je poznata po tome što se koristi za proizvodnju crvenih vina. Međutim, važno je napomenuti da se naziv „portugizer“ može koristiti i u drugim regionima i zemljama za različite sorte grožđa. Na primer, u Hrvatskoj, ovaj izraz se odnosi na sortu grožđa koja se naziva i „borgonja crni“ ili „pinot crni“, dok se u drugim regionima može koristiti za različite sorte. Stoga, značenje termina može varirati u zavisnosti od geografskog područja i konteksta.

U Srbiji, portugizer se često gaji u vinogradima, posebno u vinarskim regionima. Često se koristi za proizvodnju crvenih vina. Neki od vinarskih regiona u Srbiji gde se mogu pronaći vinogradi sa sortom portugizer uključuju već pomenutu Frušku goru, kao i Negotinsku krajinu, te Vršačke planine i druge.

Izvor: AgroTV