Naslovna Poljoprivreda Poslovni forum Srbija-Italija u Trstu: Idealna prilika za domaći agrar

Poslovni forum Srbija-Italija u Trstu: Idealna prilika za domaći agrar

144
0

Recentno je održan Poslovni forum Srbija-Italija u Trstu, gde se, između ostalog, govorilo i o agrarnoj saradnji između ove dve zemlje. U ovom članku saznaćete šta je sve tačno ovaj poslovni forum pokrio, i na koji način.

Izvor: Privredna komora Srbije
Foto: Ivana Vukotić

Čadež pozdravlja poslovni forum kao uspešan

Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, izjavio je u Trstu da Srbiju čeka novi investicioni ciklus, uz modernizaciju i ozelenjavanje tehnologija i privrede. Pozvao je italijanske privrednike da ulažu u Srbiju, koja im, zahvaljujući brojnim sporazumima o slobodnoj trgovini, pruža pristup tržištu od skoro 2,8 milijardi potrošača.

Čadež je istakao da su, godinu dana nakon prethodnog poslovnog foruma srpskih i italijanskih privrednika u Beogradu, rezultati već vidljivi. Od tada je u Srbiji osnovano preko 100 preduzeća sa većinskim italijanskim ili mešovitim kapitalom. Takođe, najvažnije italijanske agencije za finansiranje i promociju investicija otvorile su svoje kancelarije u Beogradu, odakle servisiraju ceo region, što ranije nije bio slučaj.

Izvor: Privredna komora Srbije
Foto: Ivana Vukotić

Poslovni forum posetilo je više od 200 kompanija iz Srbije i Italije, a PKS je organizovala skoro 500 B2B sastanaka. Čadež je naglasio važnost direktnih razgovora privrednika sa ministrima, te pozvao italijanske kolege da koriste BizChat PKS za sve informacije potrebne za poslovanje u Srbiji.

Čadež je pozvao italijanske investitore da ulažu u srpsku poljoprivredu, energetiku, infrastrukturu i projekte zaštite životne sredine, ističući značaj regionalnog povezivanja i uklanjanja barijera u Zapadnom Balkanu. Naglasio je važnost Trsta kao lučkog grada za budući razvoj srpske i evropske privrede i potrebu zajedničkog rada kako bi se iskoristili svi potencijali saradnje.

Izvor: Privredna komora Srbije
Foto: Ivana Vukotić

Najavio je novi poslovni forum italijanskih i srpskih privrednika u Srbiji za šest meseci, kako bi se nastavilo jačanje saradnje između dve ekonomije. Čadež je zaključio da zajednički stvaraju novi okvir za evropsku ekonomiju, koja se ne deli na severnu i južnu, staru i novu Evropu, već na one koji imaju viziju i one koji je nemaju.

Momirović: „Idealna šansa za Srbiju“

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Srbije, Tomislav Momirović, izjavio je da je prošlogodišnja robna razmena poljoprivredno-prehrambenih proizvoda sa Italijom premašila pola milijarde evra, što je činilo više od 12 odsto ukupne trgovinske razmene sa ovom zemljom. Govoreći na Poslovnom forumu, Momirović je istakao da su poljoprivredno-prehrambeni proizvodi činili 17,1 odsto ukupnog izvoza iz Srbije u Italiju.

Izvor: Privredna komora Srbije
Foto: Ivana Vukotić

U ukupnom izvozu Srbije u Italiju, koji je iznosio preko 300 miliona evra, trećinu su činile žitarice. Italija je glavno izvozno tržište za stočnu hranu za srpske poljoprivrednike. U Italiji se plasira više od trećine ukupnog izvoza stočne hrane iz Srbije. Ovi podaci jasno ukazuju na stratešku važnost Italije kao trgovinskog partnera Srbije, rekao je Momirović. Izjava je, treba istaći, potekla tokom Panela posvećenog cirkularnoj ekonomiji, kojem je prisustvovao veliki broj italijanskih i srpskih privrednika.

Momirović je takođe naglasio da su Srbija i Italija tradicionalno vrlo bliski trgovinski partneri. Ukupna trgovinska razmena u 2023. godini iznosila je 4,5 milijardi evra. Od tog broja je srpski izvoz bio blizu dve milijarde evra.

Izvori: AgroTV, Privredna komora Srbije