Naslovna Poljoprivreda Pošumljavanje, subvencije, opremanje: nove vesti iz agrara

Pošumljavanje, subvencije, opremanje: nove vesti iz agrara

95
0

Koji delovi Inđije se pošumljavaju? Kakve subvencije i podsticaje je Kraljevo spremilo za svoje paore? Šta traktoristi dobijaju? Ponedeljkom vesti lete brzo i bez pardona – samo za vas!

šuma
Photo by Miha Rekar on Unsplash

Industrijske zone u Inđiji postaju zelenije

Opština Inđija je dobila grant od 5.4 miliona dinara na konkursu Ministarstva životne sredine Republike Srbije za projekat pošumljavanja industrijskih zona. Planirano je da se nova zasađena vegetacija nađe u severoistočnoj industrijskoj zoni, gde se trenutno najviše gradi novo fabričko postrojenje.

Planirana akcija sadnje novih sadnica će se sprovesti u jesen ove godine, nakon završetka vegetativnog perioda. Inače, u proteklih gotovo osam godina, na teritoriji opštine Inđija, već je zasađeno 12 hiljada novih sadnica drveća.

Izvor: Shutterstock/librakv

Nove subvencije, još para za paoranu

Ove godine, grad Kraljevo je izdvojio ukupno 95 miliona dinara iz gradske kase za mere podrške poljoprivredi i ruralnom razvoju u kraljevačkom kraju. Prema rečima Dragana Čorbića, predsednika Saveta za poljoprivredu grada Kraljeva, najveći deo ovog iznosa, tačnije 42,7 miliona dinara, kao i prošle godine, namenjen je osiguranju useva i životinja.

Takođe, za meru investicija u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, izdvojeno je ukupno 32,5 miliona dinara. Pri tome će maksimalni iznos po gazdinstvu biti 250.000 dinara, dok je 12 miliona dinara namenjeno subvencionisanju troškova veštačkog osemenjavanja. Čorbić dodaje da se očekuje da će prvi konkurs biti raspisan najverovatnije već narednog meseca, a da će, ukoliko bude potrebno, budžet biti rebalansiran kako bi se omogućilo i povećanje iznosa za određene mere.

Oprema za poljoprivrednike, traktor edicija

Opština Nova Varoš će donirati 300 rotacionih svetala i prsluka vlasnicima traktora. S obzirom na početak radova na poljoprivrednim parcelama i intenzivniju upotrebu traktora i poljoprivredne mehanizacije, kao i potrebu za povećanjem bezbednosti u saobraćaju, ova dodela je nužna. Oprema će se dodeljivati svakog radnog dana od 09:00 do 13:00 časova u Uslužnom centru Opštinske uprave Nova Varoš. Dodeljivanje počinje od ponedeljka, 15. aprila 2024. godine.

Vlasnici traktora će prilikom preuzimanja opreme dostaviti očitanu ličnu kartu i kopiju važeće saobraćajne dozvole za traktor registrovanog na teritoriji opštine Nova Varoš. Dodela opreme će trajati dok se ne utroši predviđena količina, kako je saopšteno iz Opštinske uprave Nova Varoš.

Foto: Pixabay

Za dodatne informacije o dodeli opreme, vlasnici traktora se mogu obratiti Odeljenju za privredu i lokalni ekonomski razvoj svakog radnog dana od 08:00 do 15:00 časova.

Izvori: AgroTV (1, 2), Glas Zapadne Srbije