Naslovna Poljoprivreda Povraćaj akciza paorima – neke nelogičnosti

Povraćaj akciza paorima – neke nelogičnosti

138
0

Prošlog petka je objavljen pravilnik kojim se propisuje postupak za ostvarivanje prava na refakciju plaćenih akciza na motorno gorivo koje se koristi u poljoprivredne svrhe. Time je zaokružena regulativa kojom se poljoprivrednim gazdinstvima omogućava da za obavljanje svoje delatnosti koriste gorivo sa znatno umanjenom akcizom.

Kao i do sada, distributeri će biti obavezni da plate akcizu od 64,24 dinara po litru prilikom puštanja goriva na tržište. Nakon što dostave validne dokaze o kupovini goriva na kojem je plaćena akciza, Uprava za agrarna plaćanja će poljoprivrednicima refundirati 50 dinara po litru na njihov račun. Ovo pravo će moći da se iskoristi za 100 litara derivata nafte i biogoriva po svakom hektaru zasejane ili zasađene površine upisane u registar tokom kalendarske godine. Međutim, neće se primenjivati za površinu veću od 100 hektara.

Photo by Marek Studzinski on Unsplash

Pitanje povraćaja akciza u fluksu

Jedno od pitanja, kako obezbediti poljoprivrednicima pristupačno gorivo, je rešeno. Ali se istovremeno javlja ozbiljan problem koji se produbio tokom dve godine. Taj problem će dugoročno uticati na destabilizaciju tržišta. A to će imati posledice po mnoge potrošače. Prvo, ruralna područja će izgubiti pristup benzinskim pumpama. U uslovima globalnog rasta cena nafte, koji se neizbežno odražava i na tržište Srbije, oni ne mogu prodavati dizel gorivo po ceni koja će biti konkurentna ceni koja je bila fiksirana u februaru 2022. godine na tadašnjih 179 dinara. Ovo je istakao Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS).

„Ekonomska nauka još nije pronašla način na koji bi benzinska stanica koja kupuje dizel-gorivo po današnjoj nabavnoj, veleprodajnoj ceni od 182 dinara za litar, mogla da parira takozvanom agro-dizelu koji se u skladu sa Uredbom o ograničenju visine cena derivata nafte prodaje po maloprodajnoj ceni od 179 dinara,“ veli Mićović. „Prosečna cena dizela na benzinskim stanicama je u protekle dve godine bila oko 200 dinara. Ali nijednom nije bila niža od 179 dinara, koliko je u ovom periodu iznosila garantovana maksimalna cena evrodizela za poljoprivredna gazdinstva.“

Photo by Marek Studzinski on Unsplash

U nastavku izjave, Mićović je rekao da uredba ne ograničava količinu evrodizela koju po ceni od 179 dinara može da kupi jedno gazdinstvo. „Tako da od samog početka ovaj kanal prodaje značajno jeftinijeg dizela, preko benzinskih stanica NIS-a. Nenamenski i u suprotnosti sa intencijom donosioca uredbe, koriste i mnoge druge kategorije kupaca. Auto-prevoznici, mala i srednja preduzeća, taksisti, fizička lica…i dr. To znači da je kao rezultat administrativne mere, svim ostalim distributerima evrodizela, veliki segment tržišta praktično postao nedostupan,“ veli on.

Dugotrajna Zaštita Cena Dizela

Ako se može ostvariti pravo na povraćaj akcize za celu količinu goriva potrebnu za obradu 100 hektara tokom jedne godine, postavlja se pitanje svrsishodnosti svakog litra goriva iznad te količine. Poljoprivrednici mogu nabaviti ovo gorivo po ceni od 179 dinara. Ona je, podsetićemo, danas viša za 16 dinara, a jesenas čak 35 dinara manja od maksimalne i realne cene dizela utvrđene uredbom. Tu cenu plaćaju svi ostali potrošači.

Photo by Marek Studzinski on Unsplash

Pomoć poljoprivredi je neophodna kako bi se prevazišao težak period. Odricanje od 50 dinara akcize za obradu 100 hektara zemlje predstavlja značajnu državnu meru. Važno je napomenuti i još jednu notornu činjenicu. Naime, mi smo već ušli u treću godinu gde agrar i veliki broj nelegalno povezanih potrošača štite visokih cena dizela. A to opterećenje se prenosi isključivo na naftni sektor, objašnjava Mićović.

Produženjem uredbe i za 2024. godinu, agrar će moći ostvariti pravo na refakciju akcize sa značajno niže osnovice. Još jednom se naglašava da cena dizela opada isključivo na teret naftnog sektora. Stoga, niko od poljoprivrednika verovatno neće kupovati dizel po tržišnim cenama vidljivim na totemima benzinskih stanica. Umesto toga, iskoristiće pravo na refakciju za dizel kupljen na benzinskim stanicama NIS-a. Podsećamo, ova kompanija je obavezna prodavati ga po ceni od 179 dinara u skladu s istim propisom.

Izvor: Politika