Naslovna Video Povrtarstvo je ozbiljan posao; Marinko Kanlić iz Saraoraca

Povrtarstvo je ozbiljan posao; Marinko Kanlić iz Saraoraca

134
0

U najnovijem prilogu koje zvanični YouTube kanal „Bolje zemlje“ ima da vam ponudi, Marinko Kanlić sa nama priča o svojoj proizvodnji. Ovaj povrtar obitava u Saraorcima kod Smedereva, a poseduje bezmalo 80 ari pod plasteničkom proizvodnjom. A u tim njegovim plastenicima različite veličine našli su se paradajz, krastavac i zelena salata.

Kanlić neprestano aktivan

Kao strastveni povrtar, Kanlić je sa našim Srđanom porazgovarao o svojoj trenutnoj proizvodnji. Kako je naveo, već je 15 godina u ovom poslu, a cela porodica mu u istom pomaže. I jedan pogled na njegovo gazdinstvo govori o profesionalnosti ovog proizvođača. Naime, oko svih plastenika je sveže pokošena trava, idealna za pešačenje. Sami plastenici se sastoje od jake izraelske folije koja u proseku traje najmanje 6-7 godina, ali za koju on ističe da uspeva da prebaci i preko 12.  Sistem za navodnjavanje je takođe instaliran. Provučen je ispod zemlje, time doprinoseći efikasnosti proizvodnje.

Izvor: Bolja zemlja

Kao povrtar, ističe Kanlić, on svake godine mora da uči i da se prilagođava. Naglasio je da jakog nevremena u principu nema u Saraorcima, barem ne onog koje bi oštetilo plastenike. Dodaje i da je provetravanje ovih zdanja 80% posla. Dakako se dotakao i štetočina koje nasrću na paradajz i kako se efektivno boriti protiv istih. Prema njegovim rečima, propisno primenjeni tretmani su obavezni, pogotovo kad je u pitanju insekt tuta absoluta. Međutim, isti taj tretman nije toliko potreban kod krastavca, apostrofirao je Kanlić.

Od paradajza, opredelio se za sortu matissimo, hibrid koji daje dobre prinose. U njegovom ataru se matissimo uzgaja već treću godinu, i kako on sam navodi, ne planira da menja sorte u skorije vreme. Doduše, istakao je kako je poželjno rotirati plodored na svakih par godina. Primer koji je naveo jeste zasad paprike ili paradajza na negdašnjem zasadu krastavca, i obratno. Na taj način se održava em kvalitet zemljišta, em prinosi.

Izvor: Bolja zemlja

Naš gost je razgovarao s nama i o temama poput izvoza, prerade, kao i uzgoja drugih kultura u zimskom periodu. To vam namerno ne odajemo – obiđite nas na našem YouTube kanalu i saznajte sami!