Naslovna Blog Prasetina za užinu deci Stopanje

Prasetina za užinu deci Stopanje

219
0

U opštini Trstenik, u selu Stopanja, dobra prasetina je postala simbol meštana i ono po čemu je ovo naselje postalo (i ostalo) nadaleko poznato. Stopanja ima nešto malo više od 1.300 stanovnika, a može da se pohvali sa bezmalo 8 pečenjara. Meštani ističu da ih je ranije bilo i više.

Premda su seljani pretežno ratari, pečenjare i kafane dobrano pomažu u lokalnoj privredi. Međutim, ugostitelji brinu za sopstvenu budućnost čak i pored dobrog glasa na kome se ovo naselje drži.

YouTube Screenshot
Izvor: BalkanTrip TV

Prasetina deo identiteta Stopanjaca

Poput apoteka, pečenjare u Stopanji rade 24 sata. Deca za užinu neretko uzimaju po 100 g sveže prasetine, a stranci koji posećuju obavezno traže da im se zapakuje više za put. Meštani će se neretko pohvaliti i time da je trenutni američki predsednik Džo Bajden 2009. godine jeo prasetinu iz Stopanje. Kako su javljale „Večernje novosti“ pre par godina, niko ga u Stopanji nije prepoznao. Ali im jeste bila čudna pratnja muškaraca u crnim odelima. Onovremeni ugostitelji tvrde da mu se baš dopalo pečenje, te da je platio uredno i čak ostavio napojnicu.

Dragana Jevtić, vlasnica pečenjare, dala je izjavu povodom poslovanja njene i sličnih radnji u ovom naselju. „Ja mislim da ne postoji mesto u Srbiji gde nisu čuli za Stopanju. Tajna je u dobro pečenom pečenju, hrskava kožica, dobro pečeno i ništa drugo,“ navodi Jevtić. Njen kolega Radiša Gašić je apostrofirao da je, po njegovom mišljenju, bilo i više od sadašnjih 8 pečenjara koje su aktivno radile.

YouTube Screenshot
Izvor: BalkanTrip TV

Pored pečenja i riba

Naravno, pečenjare nisu bez svojih problema. Moravski koridor ih zaobilazi i preti da odveze i goste sa sobom. Vlasnici pečenjara se nadaju da ipak neće doživeti sudbinu kolega duž Ibarske magistrale. No, poslovanje, i pored problema, ide relativno dobro. Naselje može da se pohvali i manifestacijom „Pečenjijada“, koja redovno okuplja ogroman broj gostiju iz zemlje na sveže, vruće pečenje. Tradicija pečenjara se provlači još od šezdesetih godina prošlog veka. Red za meso se najčešće čeka nedeljom.

Interesantno je navesti da unutar sela, i pored velikog broja zdanja koja spravljaju pečenje, uspeva i jedna ribarnica. Njen vlasnik Siniša Smiljanić priznaje da njegov proizvod lokalci manje konzumiraju. „Ispravnije je jesti ribu nego pečenje, zbog zdravlja, ali ovde više vole pečenje. Jedu pečenje svakog dana, a samo ih post natera da jedu šarana“, ističe Smiljanić.

YouTube Screenshot
Izvor: BalkanTrip TV

Jelena Stojković, autorka knjige „Stopanjske kafane i njihove priče“, pojašnjava fenomen pečenja ovog malog naselja na Moravi. „“Pečenje u Stopanji je gastro proizvod koji je napravio neki bum. Niko im nije pomagao, niko tu nije pravio neku kampanju, ni na čemu se nije radilo. Jednostavno je krenulo stihijski i nastalo je nešto novo, neobično,“ ističe ona.

Izvor: RTV