Naslovna Poljoprivreda Predlog za Ministarstvo, odluka o javnom slušanju i ostale vesti

Predlog za Ministarstvo, odluka o javnom slušanju i ostale vesti

87
0

Šta nam novo stiže vezano za Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede? Ko je novi v.d. direktora Uprave za agrarna plaćanja? I šta se dešava u Jagodini? Donosimo vam novi kontigent vesti za ponedeljak.

Podnet predlog Ministarstvu…

U vezi sa najavom da će Republička direkcija za robne rezerve otkupiti određenu količinu pšenice, Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice, Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije, Savez poljoprivrednih udruženja Banata i udruženje „Banatska Crnica“ podržali su predlog Radovana Jurišića iz Bradarca o specifičnim uslovima otkupa.

Prema saopštenju, otkup preko Direkcije treba da se odnosi isključivo na registrovana poljoprivredna gazdinstva (RPG) sa maksimalno do 15 hektara obradivih površina. Ukoliko se ne otkupi dovoljna količina, otkup bi trebalo povećavati srazmerno veličini poseda upisanog u RPG, kako bi se država fokusirala na male proizvođače koji čine prosek po poslednjem popisu u Republici Srbiji. Predlog je upućen Ministarstvu poljoprivrede pre desetak dana, ali ratari još nisu dobili zvaničan odgovor.

Izvor:Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Ministarstvo poljoprivrede je odgovorilo da je zanavljanje strateških rezervi pšenice u nadležnosti Republičke direkcije za robne rezerve, koja će, u skladu sa planovima poslovanja, rokovima čuvanja i raspoloživim finansijskim sredstvima, svakako voditi računa o interesima malih proizvođača ukoliko dođe do otkupa na domaćem tržištu.

…a Ministarstvo donosi nove odluke

Odbor za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Narodne skupštine Republike Srbije odlučio je da organizuje javno slušanje na temu „Poljoprivredna politika – pravedna raspodela sredstava podsticaja u planiranju nacionalnog agrarnog budžeta“.

Izvor: Shutterstock/librakv

Javno slušanje će se održavati od 25. juna do 14. jula u Maloj sali Doma Narodne skupštine, na adresi Trg Nikole Pašića 13, Beograd, kako je saopštio Odbor. Ova odluka je donesena na sednici održanoj 13. juna, u skladu sa članom 84. Poslovnika Narodne skupštine Republike Srbije.

Uprava za agrarna plaćanja pod novom garniturom

Svakako treba pomenuti i recentnu promenu unutar Uprave za agrarna plaćanja. Naime, Vlada Srbije donela je odluku o imenovanju Slobodana Nikolovskog kao vršioca dužnosti direktora Uprave pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede na period od šest meseci.

Izvor: Uprava za agrarna plaćanja

Nikolovski, koji je već osam godina zaposlen u Upravi za agrarna plaćanja, preuzeo je funkciju direktora sa mesta pomoćnika direktora u Sektoru za odobravanje plaćanja podsticaja.

Zašto je pijaca isplativija od prodaje na veliko?

I za kraj, svratimo malo u Jagodinu.

Image by Freepik

Na zelenoj pijaci u Jagodini trenutno se najviše prodaju domaće sezonske voćne vrste poput trešanja, višanja, kajsija, breskvi, borovnica i malina. Prodavci i proizvođači sa kojima smo razgovarali raspolažu manjim količinama voća pa se odlučuju za prodaju na pijaci po višim cenama umesto otkupa na veliko.

Momir Jevtić iz sela Riljac kod Trstenika redovno prodaje na jagodinskoj pijaci. „Sitnije višnje su 150 dinara a otkupna cena je 60-70 dinara. One krupnije su 200 dinara, a otkupna cena je 120. Trešnje su od 200 do 500 dinara. U našem kraju nema otkupa trešanja, najbliže je u Smederevu gde ima velikih hladnjača koje otkupljuju za izvoz. Malina je  od 400 do 600 dinara za kilogram, dok je otkupna cena 300 što je baš malo. Malinari sa tom cenom ne mogu ni radnike da plate“, rekao je Jevtić.

Foto: Pixabay

Cena kajsija se kreće od 180 do 250 dinara. Breskve su 120 dinara, dok borovnice koštaju između 600 i 800 dinara po kilogramu. Voćari ističu da je ova godina loša zbog mraza koji je uništio 30% roda, a zatim je i grad naneo dodatnu štetu. Ovo će, tvrde oni, rezultirati znatno manjim količinama voća nego prethodnih godina.

Izvori: AgroTV, AgroFin (1, 2, 3)