Naslovna Vesti Predstavljene ekonomske mere za pomoć privredi: Isplata minimalca zaposlenima u malim firmama,...

Predstavljene ekonomske mere za pomoć privredi: Isplata minimalca zaposlenima u malim firmama, po 100 evra punoletnim građanima

Paket ekonomskih mera za oporavak privrede koji je država pripremila, usmeren je ka očuvanju radnih mesta, smanjenju gubitaka i jačanju cele privrede.

361
0
Foto: Pixabay

Ekonomske mere koje je država donela, njih devet, sa procenjenim efektom u visini od 608,3 milijarde dinara, one su donete sa ciljem da se oporavi privreda koja je trpi velike štete usled proglađenja epidemije virusa COVID-19.

Ministar Finansija Siniša Mali, objašnjava da je ceo paket mera napravljen tako da država najveći teret krize preuzme na sebe jer je dovoljno ekonomski snažna kao i da je želja da se iz krize izađe sa što manje posledica.

“Mere koje smo doneli upućuju na to koliko je Srbija ekonomski jaka. Želimo da pružimo našoj privredi podršku i da sa što manje gubitaka prođe kroz ovu krizu“, poručio je Mali gostujući na RTS-u a o tome, koliko su mere ozbiljne, govori i podatak, da je reč o ukupnom iznosu od 5,1 milijardi evra, odnosno 608,3 milijardi dinara.

Prema njegovim rečima dva su osnovna cilja ovih mera – da se ohrabre preduzeća da ne otpuštaju radnike i da se sa druge strane podrži maksimalno ekonomija zemlje.

“Oko 900.000 ljudi će dobiti isplatu minimalne zarade od države. Sva ta mala i mikro preduzeća, zanatlije, taksisti, obućari, frizeri, koji imaju sada zatvorene radnje država je sada rekla: mi ćemo vašim radnicima isplatiti minimalne zarade. To je nešto malo iznad 90.000 dinara, odnosno oko 750 evra, po radniku“, kazao je Mali.

Precizirano je i da bi isplate trebalo da uslede nakon 1.maja, a u program ulaze samo oni privredni subjekti koji nisu otpustili više od 10 odsto radnika nakon 15. marta, datuma kada je proglašeno vanredno stanje u Srbiji.

Ministar je naglasio da je jedan od najvećih zahteva privrednika bilo i oslobađanje od plaćanja poreza na zarade i doprinose, čemu se i izašlo u susret.

“Jedan od najvećih zahteva privrednika je bio da ih oslobodimo poreza na zarade da bi isplaćivali neto zarade. Dakle mere se uklapaju jedna u drugu a ceo plan je da se sačuvaju teško stečena radna mesta“, rekao je Mali.

Ministar je naveo da će 2,2 milijarde evra biti izdvojeno za kreditnu podršku privredi i očuvanje likvidnosti.

Poslednja mera je uplata 100 evra na račun svakog punoletnog građanina u Srbiji i biće realizovana, nakon isteka vanrednog stanja.