Naslovna Poljoprivreda Predviđanje verovatnoće pojave avijarne influence kod divljih ptica

Predviđanje verovatnoće pojave avijarne influence kod divljih ptica

328
0

Unapređena verzija EFSA aplikacije „Bird Flu Radar“ može da predvidi verovatnoću izbijanja avijarne influence kod divljih ptica na nedeljnom nivou, navodi se u izveštaju portala „Agrosmart“. Ova aplikacija e povezana sa još jednom korisnom alatkom. Dotična, zvana Migration Mapping Tool, prati migraciju preko 50 vrsta divljih ptica. Takođe ćemo uz nju moći da dobijemo informacije o riziku od izbijanja ove bolesti u određenim regionima putem emaila.

Situacija po pitanju bolesti živine se uglavnom smirila tokom leta. Međutim, virus visokopatogenog ptičjeg gripa (HPAI) nastavio je da utiče na morske ptice u Evropi, uglavnom duž obala. Kako počinje jesenja sezona migracija, prioritet treba dati zaštiti živine od divljih ptica. Isto važi i za druge uzgojne životinje koje mogu da prenose ovu bolest.

Zastita borovnice od ptica

Opasnost avijarne influence i dalje topikalna

U periodu od 24. juna do 1. septembra, epidemije HPAI prijavljene su kod domaćih i divljih ptica u 21 evropskoj zemlji. Ovi podaci su dostupni u najnovijem izveštaju Evropske agencije za bezbednost hrane (EFSA). Dotičnom istraživanju su doprineli i Evropski centar za Prevencije i kontrolu bolesti (ECDC) i referentna laboratorija EU (EURL).

Kako u izveštaju stoji, divlje i domaće vrste mesojeda i dalje su najteže pogođene vrste sisara. Finska je prijavila 26 epidemija na farmama krznenih životinja u kojima se drže američke kune, crvena i arktička lisica, kao i rakuni. Najverovatniji izvor prenošenja bio je kontakt sa divljim galebovima, navodi se u izveštaju. Ali se prenošenje između farmi ne može isključiti. Prenošenje unutar farme desilo se preko kontakta sa životinjama koje nisu pokazivale nikakve poznate simptome infekcije.

Poligamna ptica fazan

ECDC je procenio da je rizik od infekcije HPAI virusom u Evropi i dalje nizak za opštu populaciju. Dodaju i da je rizik podjednako nizak do umeren za ljude koji su profesionalno ili na drugi način izloženi zaraženim pticama ili sisarima. Da bi se naknadno smanjio rizik od infekcije, stručnjaci preporučuju izbegavanje izlaganja mrtvim ili bolesnim morskim pticama ili sisarima.

Izvor: Agrosmart