Naslovna Blog Prijave za etno-kuće i salaše! Ulog za seoski turizam u milionima

Prijave za etno-kuće i salaše! Ulog za seoski turizam u milionima

158
0

Država je pokrenula akciju oživljavanja i proširenja etno-turizma. Za salaše i etno-kuće se izdvajaju adekvatna i nužna sredstva. Prema planiranoj uredbi Vlade Srbije, ulog u ovu važnu, ali nedovoljno investiranu granu će biti 150 miliona dinara.

Ministar turizma Husein Memić je u detalj pojasnio u kom pravcu se kreću investicije u etno-turizam za ovu godinu. „premamo uredbu koja će biti završena krajem januara, početkom februara, kao pomoć seoskom turizmu. Opredeljeno je ukupno 150 miliona dinara, a predviđeno da se izdvaja oko 2,9 miliona dinara po seoskom gazdinstvu,“ veli entuzijastično Memić za medije.

Izvor: Gvozdenovo Etnoselo

I do 2.500 evra za etno-kuće i salaše po gazdinstvu

U nastavku izjave, ministar Memić je pozvao sve koji to do sada nisu učinili da što pre registruju svoja gazdinstva u centralni informacioni sistem u oblasti ugostiteljstva i turizma. Konkretno je istakao platformu e-Turista. Naposletku, apostrofirao je Memić, samo prijavljeni delatnici mogu da konkurišu za ovu konkretnu subvenciju.

„Naš cilj je da za tri, četiri godine jedna od glavnih turističkih atrakcija bude upravo seoski turizam,“ nastavio je Memić. „Konkurentni smo u regionu i sve popularniji među strancima. Njima su salaši i etno-kuće prava atrakcija. Otuda je najavljeno ulaganje izuzetno značajno i doprineće ekspanziji našeg turizma.“

Izvor: Gvozdenovo Etnoselo

Predsednikovih par centi

Nedavno je predsednik Republike, Aleksandar Vučić, najavio planove za investiranje u turizam. Dotični planovi su najavljeni prilikom predsednikovog nedavnog obilaska radova na tunelu Iriški venac. Podsetićemo, dotični se gradi u okviru budućeg Fruškogorskog koridora. Vučić je tim povodom istakao da će poseban fokus biti stavljen na salaše i etno kuće. Prema njegovim rečima, svaki salaš će dobiti grant od 25.000 evra, ali će istovremeno biti potrebno da investira sopstvenih 2.500 evra. Salaši predstavljaju porodična domaćinstva u Vojvodini, dok su etno gazdinstva kuće smeštene u centralnom delu Srbije, često u šumadijskom stilu.

„Razmišljamo da idemo toliko duboko i pomognemo vlasnicima privatnih salaša. Ima ih mnogo. Oko 100 u Vojvodini. Hoćemo da pomognemo etno-kućama u centralnoj Srbiji. Hoćemo da uložimo mnogo para. Hoćemo da nađemo dve milijarde evra da bismo obnovili regionalne i lokalne puteve,“ naglasio je predsednik Vučić.

Izvor: 24 Sedam