Naslovna Vesti Prijavite se na eAgrar i budite korak ispred u poljoprivrednoj industriji

Prijavite se na eAgrar i budite korak ispred u poljoprivrednoj industriji

1216
0

Juče je počela prijava u novi elektronski registar poljoprivrednih gazdinstava (eRPG), a za dva meseca, eID broj je preuzelo 236.000 poljoprivrednika. Ovaj sistem donosi značajne pogodnosti, a pre svega, omogućava uštedu dragocenog vremena poljoprivrednicima. Sada imaju priliku da jednostavno provere stanje svog gazdinstva putem računara ili mobilnog uređaja.

Ministarka poljoprivrede, Jelena Tanasković, naglašava da je registracija u ovom sistemu od ključne važnosti kako bi se apliciralo za subvencije koje će biti objavljene javnim pozivom. Stoga, ukoliko još niste registrovani, ovo je pravi trenutak da to učinite i ostvarite prednosti digitalizacije i modernog načina poslovanja.

“Prve korake za uvođenje sistema eAgrar smo počeli 16. januara, a sada smo u finalnoj fazi registracije eRPG-a, koji poljoprivrednici treba da potvrde u ovom trenutku. Uglavnom su svi poljoprivrednici registrovani i postoje u bazi, a od danas pa nadalje mogu da izvrše prijavu na eAgraru”, izjavila je ministarka.

“Što se tiče testnog perioda koji je krenuo od 16. marta, tokom poslednja tri dana mi smo registrovali ukupno 12.400 gazdinstva, odnosno, obnovili smo ili potvrdili njihovo stanje”, dodala je ona.

Ministarka je dodala i to da je sigurna da će, kada prođe prvi krug prijave, poljoprivrednici shvatiti koliko su do sada vremena trošili obilazeći šaltere i uzimajući mnogobrojne papire kako bi podneli zahtev za subvenciju. Ovaj servise će pomoći administraciji da bude efikasnija i brža. Ideja je da svaku subvenciju, nakon što se objavi i zatvori javni poziv, bude isplaćen u roku od mesec i po dana.

Ministarka apeluje da sve što nije ispravno, a stoji u registrima, poljoprivrednici već sada isprave, bilo da se radi o parcelama ili registru životinja.

“Kada pričamo o registru životinja koji se vodi kod Uprave za veterinu, poljoprivrednici moraju da imaju ubačen i broj poljoprivrednog gazdinstva, pored broja koji inače stoji u registru. Svaki naredni put, oni će pogledati svoje stanje i samo će jednim klikom podneti zahtev”, kaže Tanasković.