Naslovna Poljoprivreda Primopredaja: Tanasković više nije ministar poljoprivrede

Primopredaja: Tanasković više nije ministar poljoprivrede

109
0

Od utorka 7. marta i formiranja nove Vlade, Jelena Tanasković i zvanično više nije ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Tu dužnost je od nje preuzeo sada aktuelni ministar dr Aleksandar Martinović, javljaju iz Ministarstva.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Tanasković je ministra Martinovića informisala o dosadašnjim aktivnostima i postignućima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede tokom njenog mandata, kao i o očekivanjima i zadacima koji predstoje novom ministru i osoblju, kako bi se osigurao kontinuitet u radu. Poželela mu je uspeh u obavljanju ove ključne funkcije.

Ministar Martinović je naglasio da će Ministarstvo i ubuduće pružati punu podršku poljoprivrednicima putem svojih mera i dodao je da će, uprkos izazovima na globalnom tržištu, srpska poljoprivreda nastaviti da teži prepoznatljivosti po kvalitetu svojih proizvoda, koristeći svoje resurse.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

U to ime, i za naše nove čitaoce i za naše stare prijatelje, proći ćemo ukratko biografije negdašnje ministarke i njenog naslednika.

Tanasković: kratka biografija

Bivša ministarka poljoprivrede rođena je 1976. u Beogradu, gde je završila osnovnu, srednju školu i studije ekonomije. Udata je i majka dvoje dece. Počela je karijeru 2003. u privatnoj spoljnotrgovinskoj firmi, fokusirajući se na finansije. Nakon toga, 2005. prelazi u bankarski sektor, gde je provela 10 godina radeći u firmi za otkup kratkoročnih potraživanja pri NLB banci.

Tanaska
YouTube Screenshot
Izvor: Info LIGA Ivanjica

Godine 2017. postaje gradska sekretarka za finansije u Gradskoj upravi Beograda, a 2018. preuzima ulogu državne sekretarke u Ministarstvu finansija, nadzirući različite sektore kao što su budžet, makroekonomske analize, finansijski sistem i druge.

Od 2020. obavlja funkciju članice Nadzornog odbora „Dunav osiguranja“ sa fokusom na finansije, kao i državne sekretarke u Ministarstvu zaštite životne sredine, gde je odgovorna za kapitalne projekte, finansije i međunarodnu saradnju. Takođe je bila koordinatorka za klaster 4 Poglavlja 27 – Zelena agenda i održivo povezivanje.

Izvor: Vlada Republike Srbije

Martinović: kratka biografija

Aleksandar Martinović, rođen 1976. u Slavonskom Brodu, diplomirao je 1999. godine na Pravnom fakultetu u Novom Sadu, a magistrirao 2003. na istom fakultetu. Počeo je raditi na Pravnom fakultetu u Novom Sadu 2001. godine, gde je u septembru 2012. postao docent za užu naučnu oblast Javnopravnu, sa fokusom na Upravno pravo.

U političkom angažmanu, bio je aktivan u Srpskoj radikalnoj stranci (SRS), obavljajući različite funkcije, uključujući i mesto narodnog poslanika u Skupštini Srbije. Međutim, nakon izbora 2012. godine, prelazi u Srpsku naprednu stranku (SNS).

„Pattypan_squash_at_lalbagh7446“, Foto: Rameshng, licencirano pod CC BY-SA 3.0
Izvor: Wikimedia Commons

Tokom svoje karijere, Martinović je obavljao različite funkcije u politici i javnoj upravi. Ovo uključuje funkcije predsednika UO Agencije za privatizaciju, predsednika Skupštine opštine Ruma i šefa poslaničke grupe SNS.

Povremeno je bio predmet kontroverzi, kao što je bio slučaj sa optužbama za partijsko zapošljavanje u Visokoj medicinskoj školi. Takođe je bio uključen u političke proteste, poput štrajka glađu zbog navodnog neadekvatnog reagovanja pravosuđa na određene događaje. Izabran je za poslanika u Skupštini Srbije na više izbora. U oktobru 2022. godine postao je ministar državne uprave i lokalne samouprave.

Izvori: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (1, 2), Istinomer