Naslovna Poljoprivreda Prinosi pšenice i ječma slabiji nego lane

Prinosi pšenice i ječma slabiji nego lane

135
0

Direktorka Udruženja „Žita Srbije“ Sunčica Savović izjavila je da će prinosi pšenice i ječma ove godine biti slabiji nego prethodne. Međutim, istakla je da ćemo imati dovoljno hlebnog žita za sopstvene potrebe.

Rekordne zalihe pšenice i ječma

Trenutno su u Srbiji, kako naglašava Savović, zasađene rekordne površine pšenice od oko 725.000 hektara. Rekordi se ogledaju i u zalihama starog roda pšenice, koji trenutno premašuje 1 milion tona. „To su istorijski rekordne zalihe. Ali mi smo i u prethodnu godinu ušli sa velikim zalihama, većim od 700.000 tona, jer smo nažalost imali zabranu izvoza,“ naglasila je Savović. „A posle toga ograničenje u okviru izvoznih kvota. Ono je onemogućilo izvoznike da prodaju robu. Tako da su zbog svega toga prošlogodišnje zalihe na rekordno visokom nivou.“

Po pitanju trenutne žetve, direktorka „Žita Srbije“ je istakla da će biti gotova za desetak dana ukoliko ratare posluži dobro vreme. „Prinosi se kreću od tri do sedam tona po hektaru. U boljim godinama znali su da budu znatno veći, no bilo bi previše očekivati da tri godine zaredom imamo rekordan natprosečan rod,“ dodala je.

Žetva ječma, kako ističe sagovornica, donosi prinose od 4 do 6 tona po hektaru. Površine zasejane pod ovom žitaricom su za tri procenata veće od prošlogodišnjih.

Problemi proizvođača pšenice i ječma

U svojoj izjavi za medije, Savović se dotakla i pitanja cene žitarica. Podsetićemo da se cena pšenice prošle sedmice kretala od 19,30 do 22,40 dinara po kilogramu bez PDV-a. Po svim parametrima, ovo je jako niska cena za dotični proizvod. „Ona kod proizvođača izaziva nezadovoljstvo jer je niža od troškova proizvodnje. Oni su prošle godine bili za 50 odsto veći nego godinu dana ranije, posebno zbog visokih cena mineralnih đubriva. Đubriva su u međuvremenu pojeftinila, ali su troškovi i dalje veći od pomenutih cena,“ dodala je direktorka.

Photo by CHUTTERSNAP on Unsplash

Po pitanju izvoza, Savović je izjavila kako on trenutno nije moguć. Cene na unutrašnjem tržištu, navodi ona, su takve da srpski proizvođači nisu bili konkurentni u crnomorskom regionu. Najveće količine naših žitarica i uljarica upravo preko Crnog mora nalaze put do inostranih kupaca. Potencijalni izvoz neće zavisiti samo od situacije u Ukrajini; kako ističe sagovornica, Ukrajina ni pre sukoba nije bila konkurent Srbiji po izvozu pšenice. U regionu, to su uvek bile Bugarska, Rumunija i Mađarska. U zaključku, dodala je i da će izvoz pšenice zavisiti od same potražnje na svetskom tržištu.

Izvor: AgroTV