Naslovna Poljoprivreda Prioritetni prelazak granice, revizitiran + vaučeri kontra poplava

Prioritetni prelazak granice, revizitiran + vaučeri kontra poplava

96
0

Ovaj put dve vesti! Pre svega, pogledaćemo ponovo obustavljeni prioritetni prelazak granice, a onda ćemo se dotaći i lanjskih poplava. Preciznije, nadoknadi za dotične poplave i činjenice da je prioritetni prelazak granice samo privremen. Ili da li je? Istražimo.

Izvor: Shutterstock/Aleksandar Malivuk

Dakle, prelazak granice

U saopštenju Uprave carine poslatom našem listu navodi se da je, zbog tvrdnji pojedinih prevoznika o zloupotrebi statusa prioritetnog prelaska granice, Uprava donela internu odluku da se privremeno obustavi prioritetan prelazak granice, sve dok se ne postigne konačni dogovor sa prevoznicima o regulisanju ove oblasti.

Prema jučerašnjem izveštaju dnevnog lista „Politika“, ujedno i izvora ove vesti, od jula 2020. godine, teretnjaci koji su prevozili voće, povrće i meso imali su prioritetan prelazak na graničnim prelazima Batrovci, Horgoš i Vatin. Međutim, ova mogućnost je ukinuta 12. aprila na zahtev poslovne zajednice, uzimajući u obzir, kako se navodi, pre svega bezbednosne razloge na graničnim prelazima. Ova odluka je izazvala zabrinutost, posebno među izvoznicima voća, koji strahuju da bi čekanje hladnjača natovarenih kvarljivom robom moglo otežati i poskupeti izvoz.

Image by Schorsch from Pixabay

„Uprava carina je zajedno sa predstavnicima drugih državnih organa na granici i PKS, pozvala udruženja prevoznika da do kraja nedelje dostave svoje predloge o modalitetima prioritetnog prelaska granice za one koji transportuju lako kvarljivu robu, kako bi to pitanje moglo zajednički da se razmotri i u najkraćem roku uredi“ naglašava se u Upravi carine. „Dostavljeni predlozi udruženja prevoznika  u vezi sa režimom prioritetnog prelaska granice će biti hitno razmotreni, a mere koje budu usaglašene odmah će početi da se primenjuju“.

A pritom i vaučeri za sanaciju od poplava

FAO i Ministarstvo poljoprivrede Srbije danas su objavili završetak distribucije vaučera u vrednosti od 66.000 dinara po gazdinstvu najugroženijim poljoprivrednim domaćinstvima koja su pretrpela štetu tokom poplava 2023. godine.

Izvor: Pixabay

Ova finansijska pomoć je deo Programa tehničke podrške za hitne intervencije FAO. Vaučeri se mogu koristiti za nabavku raznih roba i proizvoda neophodnih za poljoprivrednu proizvodnju, uključujući:

  • seme
  • sadni materijal
  • đubrivo
  • alate
  • opremu
  • rezervne delove
  • materijal za popravku poljoprivrednih mašina.

Podrška je pružena poljoprivrednim gazdinstvima iz Trstenika, Varvarina, Ćićevca, Kuršumlije, Brusa, Ćuprije, Ražnja, Aleksinca, Doljevca i Rekovca. U ovih deset opština, ukupno 327 gazdinstava sa više od 1.300 članova dobilo je pomoć kako bi obnovili svoju proizvodnju nakon prošlogodišnjih prirodnih nepogoda. Poplave u 2023. godini su zahvatile 56 opština, pretežno u centralnoj i južnoj Srbiji, prouzrokujući značajnu štetu kako infrastrukturi, tako i poljoprivrednom zemljištu.

Izvori: Politika, Danas