Naslovna Lov i divljač Privredni prestup za L.U. „Blace“ zbog upotrebe vabilica – krivolov na nišanu

Privredni prestup za L.U. „Blace“ zbog upotrebe vabilica – krivolov na nišanu

74
0

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije obelodanilo je niz nepravilnosti u radu Lovačkog udruženja „Blace” vezane za krivolov 2023. godine. Dotične nepravilnosti  je utvrdilo Odeljenje šumarske i lovne inspekcije Uprave za šume, a aktivistima DZPPS-a je prećeno smrću zbog dotičnih informacija.

Nova otkrića su ugledala svetlost dana u vezi sa slučajem krivolova prepelica u okolini Blaca, koji je izazvao zabrinutost javnosti u septembru 2023. godine. Kao što se sećamo, tokom tog događaja, pripadnici MUP-a Srbije i Jedinice za suzbijanje ekološkog kriminala i zaštitu životne sredine, u koordinaciji sa Društvom za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, otkrili su tri strana državljana italijanskog porekla u nelegalnom lovu.

Izvor: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije – zvanična Fejsbuk stranica

Krivolov i L.U. „Blace“ detaljnije

Prema informacijama od javnog značaja, strani lovci su dali izjave pred Osnovnim javnim tužilaštvom u Kuršumliji, te su, primenom načela oportuniteta, platili kaznu od po 50.000 dinara (ukupno 150.000 dinara) zbog sumnje da su učestvovali u nelegalnom lovu u saizvršilaštvu. U rešenju se ističe da su njihove radnje bile svesne, izvršene sa umišljajem i po prethodnom dogovoru, a pritom su koristili nelegalni metod privlačenja divljači, što predstavlja krivično delo nezakonitog lova.

„Ovde se priča nije završila. Jer je odmah nakon ovog događaja, na Facebook profilu predsednika Lovačkog udruženja Blace, osvanuo video snimak u kom je Momčilo Đenadić, meštanin kod kog su okrivljeni italijanski državljani odsedali i od kog su iznajmili lovačko oružje, neovlašćeno snimao i vređao volontere našeg Društva, nazivajući ih „produženom rukom velike špijunske organizacije“, navodi se u obaveštenju Društva.

Izvor: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije – zvanična Fejsbuk stranica

U nastavku dotičnog obaveštenja, saznajemo čime se Đenadić naknadno bavio u ovom periodu. „Tom prilikom, Momčilo Đenadić je tvrdio da su Italijani potpuno legalno lovili, da imaju sve neophodne dozvole,“ ističu članovi Društva. „Tvrdeći da su naši volonteri bili u obavezi da se obrate lovačkom udruženju iz Blaca, pre nego što obaveste policiju, što je u Facebook objavi tvrdio i predsednik lovačkog udruženja. Ovaj snimak je videlo preko 40.000 lovaca na društvenim mrežama, od kojih su mnogi javno pozivali na linč volontera i upućivali pretnje smrću, osuđujući rad zaštitara ptica, umesto krivolova u kom su učestvovali strani državljani“.

Šta kažu činjenice?

Postojanje dezinformacija i nastojanja da se izvrši pritisak na aktiviste i javnost ilustruje činjenica da je Odeljenje šumarske i lovne inspekcije Uprave za šume identifikovalo niz nepravilnosti tokom inspekcijskog nadzora Lovačkog udruženja „Blace“. Pri tome je evidentirano sledeće:

Izvor: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije – zvanična Fejsbuk stranica
  • Lovačko udruženje „Blace“ nije izdalo dozvole za grupni lov sitne divljači u skladu sa Zakonom o divljači i lovstvu.
  • Ovlašćeno lice u Lovačkom udruženju „Blace“ izdalo je dozvolu italijanskim državljanima koji nisu posedovali svoju lovnu kartu. To predstavlja oblik falsifikovanja službenih isprava.
  • Lovačko udruženje „Blace“ izvršilo je privredni prestup i nije donelo svoje akte kojima bliže uređuje gazdovanje lovištem u skladu sa Zakonom o divljači i lovstvu. Drugim rečima, nije donesen Pravilnik o gazdovanju lovištem „Dragomirovac“.
  • Lovačko udruženje „Blace“ je omogućilo nezakonit lov divljači uz upotrebu električnih vabilica.

Iz DZPPS-a ističu da predviđena kazna za privredni prestup varira od 1.500.000 do 3.000.000 dinara za pravno lice. Sa druge strane, taj iznos se kreće od 2.000 do 200.000 dinara za odgovorno lice u pravnom licu. Otkrivene nepravilnosti su prijavljene Osnovnom javnom tužilaštvu u Kuršumliji, kao i odeljenju kriminalističke policije u Prokuplju.

Izvor: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije – zvanična Fejsbuk stranica

Posebno zabrinjavajuće je ono što se vidi prilikom pregleda sajta turističke agencije „La Starna“. Podsećamo, „La Starna“ već dugi niz godina posreduje u dolasku stranih državljana u Srbiju radi lova. Ovde je primećeno da se po ceni od 1.040 evra po osobi, stranim državljanima nudi NEOMEĐEN lov divljači. A to je suprotno svim važećim zakonima i podzakonskim aktima. Iako je nelegalni lov otkriven pre skoro šest meseci, reklama na sajtu ove agencije i dalje je prisutna. Štaviše, dostupna je na nekoliko svetskih jezika, navode iz DZPPS-a.

Izvor: AgroTV