Naslovna Vesti Proglašena epidemija afričke kuge divljih svinja na teritoriji Borskog i Pirotskog okruga

Proglašena epidemija afričke kuge divljih svinja na teritoriji Borskog i Pirotskog okruga

Uprava za veterinu proglasila je epidemiju afričke kuge divljih svinja na teritoriji dva lovišta u Srbiji.

480
0
Foto: Pixabay

Prvi slučajevi afričke kuge divljih svinja u Srbiji registrovani su u predelima prema Bugarskoj u Pirotskom upravnom okrugu i prema Rumuniji na delu područja opštine Kladovo.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je u skladu sa zakonskim ovlašćenjima i obavezama preduzelo je sve mere u cilju sprečavanja širenja i suzbijanja AKS u populaciji divljih svinja i prenošenja virusa na domaće svinje. Zbog trenutnih okolnosti angažovani su svi raspoloživi resursi kako veterinarskih, tako i lovnih organizacija. 

U ovom ministarstvu navode da su preduzete mere pojačanog odstrela radi redukcije brojnosti divljih svinja na ugroženim područjima. Sprovodi se intenzivni nadzor, monitoring i dijagnostičko ispitivanja svih odstreljenih i uginulih divljih svinja, uz primenu neophodnih biosigurnosnih mera u lovištima. 

Osim sprečavanje širenja bolesti u toku je i nadzor zdravstvenog stanja domaćih svinja, kako na ugroženim područjima, tako i na celoj teritoriji Republike Srbije.

Simtomi koje se javljaju kod obolelih životinja su povišena temperatura, gubitak apetita, nesigurnost u hodu, otežano disanje, krvavi prolivi, krvarenje po ušima, njušci, repu i ostalim delovima. Ukoliko se pomenuti simptomi primete potrebno je odmah pozvati veterinare. 

 Bolest afričke kuge svinja ne prenosi se na ljude. Zaražene životinje nije moguće lečiti, niti postoji zaštita vakcinacijom.