Naslovna Poljoprivreda Proglašena vanredna situacija u dve opštine zbog poplava

Proglašena vanredna situacija u dve opštine zbog poplava

380
0

Zbog obimnih padavina i izlivanja reka, juče je proglašena vanredna situacija u opštinama Petrovac na Mlavi i Malo Crniće.

Vanredna situacija u Petrovcu na Mlavi

Hristina Đorđević, šefica kabineta predsednika opštine Petrovac na Mlavi, donela je odluku o proglašenju vanredne situacije na jučerašnjoj konferenciji za medije. „Jutros između 5 i 7 časova palo je oko 120 litara kiše po metru kvadratnom,“ istakla je Đorđević. „Što je izazvalo zapunjenost kišne kanalizacije. Mi smo u stalnom kontaktu sa građanima. Obavešteni smo da su imali problema sa podzemnim vodama, da je negde i putna infrastruktura narušena.“

YouTube Screenshot
Izvor: E-Braničevo

U nastavku izjave, Đorđević je napomenula da je došlo do porasta nivoa vode u rekama prvog i drugog reda, kao i u njihovim bujičnim pritocima i potocima. „Ova odluka je prvenstveno doneta kako bi se omogućilo angažovanje neophodne mehanizacije koja će učestvovati na otklanjanju opasnosti i popravljanju oštećene infrastrukture,“ naglasila je Đorđević.

Posebnu pažnju je skrenula na situaciju u selu Leskovac. Kako navodi, u ovom naselju je voda već ulazila u gazdinstva i pre poplava. „Čekamo da se voda malo povuče. Još uvek se sliva sa brda, pa ćemo da šaljemo pumpe da izvlače vodu iz domaćinstava. Najviše je poplavljenih domaćinstava u Leskovcu, a zatim u Šetonju,“ istakla je šefica kabineta. Apostrofirala je da je najvažnija stavka to što nema povređenih. „U Ranovcu, Vitovnici i Melnici nisu poplavljene kuće već su se izlile u njive bujične reke Vitovnička i Stamnička, u koje se slivaju bujični potoci. U Petrovcu imamo prijavu da je voda ušla u podrume,“ zaključila je.

YouTube Screenshot
Izvor: HAILZ SERBIA

Prema njenim rečima, još uvek nemaju informaciju koliko je tačno domaćinstava i oranica poplavljeno jer je u toku procena štete. Svakako je zamolila građane da budu stpljivi. Naglasila je da će svima ukazati pomoć kada se situacija malo smiri. Pritom, apelovala je na građane da štetu prijave opštinskom Štabu za vanredne situacije.

Vanredna situacija u Malom Crniću

Kako javlja portal Urban City Radio, opštinski štab za vanredne situacije Malo Crniće proglasio je vanrednu situaciju. Proglašenje obuhvata teritorije opštine Malo Crniće, te sela Aljudovo, Boževac, Kula, Kobilj i Kalište.

YouTube Screenshot
Izvor: WorldWeatherNews24

Kako navode iz opštine Malo Crniće, vanredna situacija proglašena je zbog obilnih padavina koje su izazvale izlivanje reke Vitovnice i drugih bujičnih potoka. Tom prilikom došlo je do oštećenja na putnoj infrastrukturi. Pride, na pojedinim deonicama obustavljen je saobraćaj. Voda je prodrla u podrume, staje, kuće, štale, obore, garaže, magaze i ekonomske delove domaćinstava, gde je nanela primetnu štetu.

Čelnici opštine apeluju na građane da se obrate štabu za vanredne situacije što pre. Brojevi telefona su ponuđeni na sajtu opštine Malo Crniće.

 

Izvori: E-Braničevo, Urban City Radio