Naslovna Vesti Proglašeno vanredno stanje – Vlada poziva da se prijavljuje neosnovano podizanje cena...

Proglašeno vanredno stanje – Vlada poziva da se prijavljuje neosnovano podizanje cena u prodavnicama

Na teritoriji Srbije proglašeno je vanredno stanje zbog korona virusa, ograničava se povećanje cena osnovnih životnih namirnica i zaštitne opreme, a nadležni pozivaju da prijavite ukoliko primetite neosnovano podizanje cena u trgovinama. 

2163
0
Foto: Pixabay

Na snagu je stupila Odluka o vanrednom stanju u našoj zemlji, a to konkretno znači da ne prestaje rad u privredi, privatnom i javnom sektoru, dok se rad u vrtićima, školama, univerzitetima obustavlja do daljnjeg. Nadležni pozivaju građane da se pridržavaju pravila, da slušaju instrukcije, a ukoliko primete neosnovano podizanje cena u prodavnicama, da to odmah prijave.

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je da su nadležni obišli distributivne centre i da ima robe u zalihama i da građani ne treba da se plaše zbog nestanka osnovnih namirnica.

“Uvođenje vanrednog stanja ne znači da prestaje rad u privredi, privatnom i javnom sektoru. Preporučuje se poslodavcima da proces rada organizuju tako da svi koji to mogu rade od kuće. Ako rad od kuće nije moguć, proces rada treba organizovati tako da se strogo poštuju sve higijensko-tehničke mere za sprečavanje širenja zaraze (ograničen broj ljudi u prostoriji, korišćenje zaštitnih maski i sl). Vlada poziva sve poslodavce u Republici Srbije da u maksimalnoj meri svim svojim zaposlenima omoguće rad od kuće. Veoma je važno da u ovom trenutku pokažemo  solidarnost i zbog toga apelujemo na poslodavce da se ponašaju odgovorno i imaju neophodno razumevanje za svoje zaposlene. Ovo se posebno odnosi na građane čija dece prestaju da idu u vrtiće i škole. Sve druge pojedinosti će biti precizirane u dopunskim aktima koji će biti usvojeni. Ograničava se povećanje cena osnovnih životnih namirnica i zaštitne opreme. Stroge kazne za podizanje cena u vreme vanrednog stanja. Moguće je podizanje cena samo u granicama međugodišnje stope inflacije” navodi se u Odluci o vanrednom stanju.

Nadležni kažu da je primetno da je porasla prodaja određenih namirnica, ali da ne postoji nikakav, čak ni teoretski razlog da dođe do smanjenja, niti u veleprodajama, niti u malim radnjama. Od prvog dana nadležni su krenuli u vanredne kontrole apoteka i maloprodaja sa ciljem da se spreči da neko iskoristi ovu situaciju za sticanje ekonomske dobiti.

Zabranjen je izvoz pšenice, brašna, ulja, šećera, nadležni ističu da ovih proizvoda ima u dovoljnim količinama, ali da je ova zabrana doneta kako bi se sprečila psihološka panika. 

Važno je reći da nema bojazni da će nestati robe, ali ono što plaši jeste radna snaga i pitanje šta ako neko od zaposlenih traži da se reorganizuje posao, kao i transport robe.

Ukoliko primetite zloupotrebe kada je u pitanju neosnovano podizanje cena u trgovinama, to možete prijaviti na broj telefona 011/2699-610 svakog dana od 7:30 do 22 časa.

Podestimo, granice Republike Srbije zatvorene su za sve strane državljane, sa izuzetkom diplomata akreditovanih u Srbiji i stranaca sa boravišnom dozvolom. Građani Republike Srbije, kao i akreditovane diplomate i strani državljani koji imaju boravište u Republici Srbiji, a koji ulaze u Republiku Srbiju, u obavezi su da budu u samoizolaciji od najmanje 14 dana, pod krivičnom odgovornošću.

Našim građanima koji dolaze iz Švajcarske konfederacije, Islamske Republike Iran, Rumunije, Kraljevine Španije, Savezne Republike Nemačke, Franscuske republike, Republike Austrije, Republike Slovenije i Republike Grčke određuje se izolacija u trajanju od 28 dana.