Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija Program „50:40:10“ konkurentne poljoprivrede: otvoren Treći javni poziv

Program „50:40:10“ konkurentne poljoprivrede: otvoren Treći javni poziv

133
0

Zvanično je od danas raspisan Treći javni poziv u okviru Projekta konkurentne poljoprivrede Srbije po finansijskom modelu „50:40:10“. Zainteresovani od 4. decembra mogu da šalju prijave za dostupna sredstva koja iznose od 25.000 do 400.000 evra. Dotični projekat se finansira uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Svetske banke (SB).

http://www.minpolj.gov.rs/wp-content/uploads/2023/11/Foto-1-scaled.jpeg

Model „50:40:10“ pojašnjen

Za neupućene, model „50:40:10“ izgleda ovako:

  • 50% od ukupne vrednosti investicije sa pripadajućim porezima je bespovratno
  • 40% od ukupne vrednosti se finansira iz kredita odgovarajućih poslovnih banaka
  • 10% je obavezno učešće samih poljoprivrednika.

Fizička lica, nosioci komercijalnih porodičnih poljoprivrednih gazdinstava, zadruge, preduzetnici, mikro, mala i srednja preduzeća predstavljaju direkte korisnike Projekta konkurentne poljoprivrede u Srbiji. Milica Đurđević, državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede, istakla je da je osnovni cilj ovog projekta jačanje kapaciteta poljoprivrednih proizvođača koji teže unapređenju svojih resursa.

http://www.minpolj.gov.rs/wp-content/uploads/2023/11/Foto-1-scaled.jpeg

„Za Treći javni poziv koji je danas raspisan opredeljeno je ukupno 750 miliona dinara i ta sredstva su namenjena privrednim subjektima, preduzetnicima i zemljoradničkim zadrugama koje se bave otkupom poljoprivrednih proizvoda, radi dalje prerade, dorade, skladištenja, distribucije i prodaje na tržištu,“ naglasila je Đurđević.

Đurđević ističe da je glavna novina u ovom novom javnom pozivu to što su prijave obavezno podnošene putem elektronskog sistema, koristeći sajtove Projekta konkurentne poljoprivrede Srbije (www.scap.rs) i Uprave za agrarna plaćanja (www.uap.gov.rs). Ova praksa se uklapa u proces digitalizacije koji je Ministarstvo poljoprivrede započelo ove godine, uvođenjem sistema eAgrar.

http://www.minpolj.gov.rs/wp-content/uploads/2023/11/Foto-1-scaled.jpeg

„Imamo jako veliko interesovanje poljoprivrednih proizvođača za ovaj projekat odnosno za model finansiranja „50-40-10“, gde je na samom početku realizacije investicije, poljoprivredni proizvođač u obavezi da uloži 10%“, apostrofirala je Đurđević.

U nastavku izjave, dodala je da se trenutno vode pregovori s Svetskom bankom radi osiguranja dodatnih 100 miliona evra. Ova sredstva biće iskorišćena za nove javne pozive i zajedničke inicijative s bankom, s ciljem jačanja poljoprivredne proizvodnje u Srbiji. „Ovde se stvarno radi o dobrom i pravom projektu, tako da pozivam poljoprivredne proizvođače da se uključe u njega, pre svega zbog odličnog modela sufinansiranja,“ zaključila je Đurđević.

http://www.minpolj.gov.rs/wp-content/uploads/2023/11/Foto-1-scaled.jpeg

Finansiranje se očekuje i u narednim godinama

Milan Stevanović, koordinator Projekta konkurentne poljoprivrede Srbije, izjavio je da je u periodu od marta prošle do oktobra ove godine uloženo 45 miliona evra u unapređenje osnovne poljoprivredne proizvodnje, obuhvatajući sektore voćarstva, povrtarstva, stočarstva, proizvodnje meda i akvakulture.

„S obzirom na to da se zna da samo šest odsto naših poljoprivrednika koristi finansijske instrumente poljoprivrednih kredita, nama je zadovoljstvo to što su naši poljoprivrednici putem ovog projekta, tačnije njih 85 odsto po prvi put koristili jedan finansijski instrument kao što je poljoprivredni kredit,“ istakao je Stevanović.

http://www.minpolj.gov.rs/wp-content/uploads/2023/11/Foto-1-scaled.jpeg

U zaključku izjave, Stevanović ističe da se u budućnosti planira dalje finansiranje Projekta konkurentne poljoprivrede. Time će saradnja s primarnim poljoprivrednim proizvođačima i prehrambenom industrijom biti nastavljena. Značajna sredstva biće usmerena ka digitalizaciji, inovacijama i unapređenju poljoprivrednog sektora.

Izvor: AgroTV

Prethodni tekstMinistarstvo: Naknade za odvodnjavanje 50% manje, produžen rok za investiranje u infrastrukturu
Sledeći tekst„Ukusi moga kraja“ dobili kvalitetan apdejt!