Naslovna Blog Proizvodnja lekovitog bilja (i na koji način male površine imaju prednost)

Proizvodnja lekovitog bilja (i na koji način male površine imaju prednost)

88
0

Proizvodnja lekovitog bilja na malim površinama može da ima određene pozitivne prednosti, kako se naglašava na portalu „Dobro jutro“. Dotične prednosti su:

  • obavljanje radnih operacija na vreme
  • dovoljno radne snage za postizanje idealnog sklopa i prinosa
  • iskorišćavanje površina i infrastrukturnih kapaciteta
  • prirodno sušenje.
Image by NoName_13 from Pixabay

Zoran Lazarov, stručnjak za ratarstvo u vranjskoj Poljoprivredno-stručnoj savetodavnoj službi, naglašava da je ključno da se sve aktivnosti tokom uzgoja lekovitog bilja obave na vreme, uključujući setvu ili sadnju, čišćenje korova, proređivanje biljaka i prihranu, kako bi se postigli optimalni prinosi visokog kvaliteta. „Sve to je jednostavnije uraditi na malim površinama“, veli on.

Uzgoj lekovitog bilja odrađen kako treba – uz manje prostora

Prema rečima Lazarova, kada govorimo o proizvodnji na većim površinama i korišćenju mehanizacije, često je potrebno saditi biljke na većem razmaku između redova nego što je optimalno za tu vrstu biljaka. Ipak, proizvodnja na manjim površinama donosi nekoliko prednosti, uključujući manji međuredni prostor, veći broj redova po jedinici površine i lakše popunjavanje praznina u redovima. Ova praksa obično uključuje ručno sprovođenje mera nege.

Image by Couleur from Pixabay

„Ukoliko u konkretnim agroekološkim i proizvodnim uslovima obavimo dobar izbor kultura za gajenje, može se obezbediti kontinuirani radni angažman tokom većeg dela godine, optimalna popunjenost kapaciteta za preradu i uvažiti biološke specifičnosti vrste“, veli Lazarov.

Kada je reč o proizvodnji na manjim površinama, nije obavezno ulagati znatna sredstva u sušare od samog početka. Često se mala ulaganja u postojeće objekte ili privremena rešenja mogu koristiti za rešavanje potreba za sušenjem na određeni period. Uz to, važno je maksimalno iskoristiti solarnu energiju ili druge jeftine alternativne izvore energije kako bi se smanjili troškovi proizvodnje.

Foto: Pixabay

„Na osnovu svega ovoga možemo zaključiti da proizvodnja lekovitog bilja na malim površinama uključuje jednostavnost održavanja, mogućnost prilagođavanja uslovima prostora, svežinu i kvalitet bilja, te uštedu prostora  i resursa“, apostrofira Lazarov. „proizvođači mogu imati direktnu kontrolu nad čitavom proizvodnjom bez potreba za velikim investicijama“.