Naslovna Poljoprivreda Proizvodnja silaže, degustacija meda i sajmovski uspesi: vesti iz poljoprivrede

Proizvodnja silaže, degustacija meda i sajmovski uspesi: vesti iz poljoprivrede

91
0

Ponovo nova tura vesti! U ovom članku, saznaćete o skupu za proizvodnju silaže, o gustiranju pčelinjeg zlata, i o uspehu Poljoprivrednog sajma iz Novog Sada.

Stručni skup „Savremene tehnologije proizvodnje silaže“

U organizaciji Privredne komore Srbije – Regionalne privredne komore Južnobačkog upravnog okruga i Kompanije Sano – Savremena ishrana životinja DOO iz Novog Sada, održan je stručni skup pod nazivom „Savremene tehnologije proizvodnje silaže i značaj analize komponenti hraniva na farmama“ u Bečeju.

Izvor: Agrosava
Foto: Stevan Vasojević

Na skupu su kao predavači učestvovali dr.sc. Manfred Schönleben, direktor poslovnog razvoja iz Savezne Republike Nemačke i Pero Gnjidić, ekspert za govedarstvo za Sano Jugoistočnu Evropu, iz Republike Hrvatske. Uz njih, aktivno su učestvovali farmeri koji se bave govedarskom proizvodnjom – uzgajivači muznih grla i uzgajivači tovnih rasa.

Tokom skupa vođen je konstruktivan dijalog o merama koje treba preduzeti kako bi se rešio problem prisustva mikotoksina, posebno aflatoksina, u hrani za životinje (što može dovesti do prisustva M1 u mleku). Predložena je nabavka pokretnih laboratorija sa mogućnostima brzog ispitivanja ovih štetnih supstanci, što bi bilo od velike koristi farmerima jer i travna silaža, kao i kukuruzna, može sadržati aflatoksine.

Kompanija Sano – savremena ishrana životinja DOO je članica Odbora Grupacije proizvođača hrane za životinje u Privrednoj komori Srbije. Odazvali su se pozivu da održe edukativno predavanje na temu mikotoksina (aflatoksina) u hrani za životinje i podele svoja iskustva sa primarnim proizvođačima.

Organizuje se Internacionalna škola za degustatore meda

Srpsko društvo za testiranje i ocenjivanje meda, u partnerstvu sa Centrom za biologiju pčela na Univerzitetu u Beogradu – Biološki fakultet, uz podršku Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS), najavljuje Internacionalnu školu za degustatore meda koja će se održati 13. i 14. aprila 2024. godine.

Školu će voditi stručnjak iz organizacije „Bee sources“ iz Bolonje, Italija, koji je član nacionalnog registra eksperata za senzornu analizu meda u Italiji, uz saradnju sa stručnjacima iz Srpskog društva za testiranje i ocenjivanje meda iz Beograda.

Ovaj kurs pruža mogućnost učenja o metodama objektivnog ispitivanja i ocenjivanja karakteristika meda. Polaznici koji uspešno savladaju najmanje 75% gradiva dobiće sertifikat „Osnove senzorne analize meda 1.0“.

Izvor: BeeSources – zvanična Instagram stranica

Škola će biti organizovana u Institutu za zoologiju Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Možete je overiti na adresi Studentski trg 3, stepenište levo, II sprat (u zgradi Filološkog fakulteta).

Broj polaznika po kursu ograničen je na 30. Kurs traje dva dana, a cena po polazniku iznosi 15.000 dinara. S obzirom na veliko interesovanje i ograničen broj mesta, uplate treba izvršiti u dogovoru sa organizatorom.

Izvor: Kopaonik biznis forum – zvanična Fejsbuk stranica

Novosadski Poljoprivredni sajam na Kopaonik biznis forumu

Na panel diskusiji pod nazivom „Poljoprivreda Evropske unije na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu“, koju je organizovao Novosadski sajam, razmatrana je tematika vezana za Poljoprivredni sajam planiran za ovu godinu, od 18. do 23. maja.

Generalni direktor Novosadskog sajma, Nikola Lovrić, istakao je da je partnerstvo sa Evropskom unijom podiglo nivo celokupne organizacije sajma.

Izvor: Kopaonik biznis forum – zvanični sajt

U diskusiji su učestvovali:

  • Andrej Papić, projektni menadžer Delegacije Evropske unije u Srbiji
  • Antonio Ventreska, direktor Italijanske agencije za spoljnu trgovinu ITA/ICE
  • Slobodan Cvetković, ministar privrede u Vladi Republike Srbije
  • Vedrana Ilić, pomoćnica ministra u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije.

Takođe, Novosadski sajam je Srebrni sponzor Kopaonik biznis foruma koji se održava od 3. do 6. marta, fokusiran na unapređenje performansi srpske privrede kroz analitičke pristupe i dijalog među ključnim relevantnim akterima, a organizuje ga Savez ekonomista Srbije.

Izvori: AgroTV (1, 2, 3)